Idrottslinjen i Älvsbyn fortsätter att leverera landslagsåkare

18 JAN 2011
Skrivet av :

Efter förra veckans tävlingar i Torsby stod det klart att Karl Edenroth Strömnäs GIF i Piteå kvalificerat sig till Junior-VM i längdskidor i Estniska Ötepää 26-31/1. Han är den förste killen från Idrottslinjen som klarat det nålsögat.
Tidigare har fyra tjejer som studerat i Älvsbyn representerat Sverige vid Junior-VM. De mest namnkunniga av dem är Vasaloppsvinnaren Susanne Nyström och VM-bronsmedaljören i stafett Anette Fanqvist. Truppen till Junior-VM i längd finns att se på: http://www.skidor.com/sv/Varagrenar/Langdakning/Nyheter/Egnanyheter/TruppernatillJVMU23-VMochungdoms-OS/

Sture Norén, lärare på Idottslinjen i Älvbyn kan glädjas över nya framgångar för eleverna.

Kalle är uttagen som distansåkare och det är i ffa den fria stilen som han visat att han är att räkna med även mot de bästa juniorerna i världen. Vid JVM-testet i Torsby kom han tvåa i masstarten i fri stil bara tiondelar från segern.

Till JVM får han med sig klubbkamraten Sofia Henrikson och också tog en plats i JVM-laget trots att hon är förstaårsjunior. Juniorlaget laddar nu upp i Idre innan de reser över till Otepää i Estland där för övrigt världscuptävlingar för seniorer avgörs kommande helg.

Ulrik Nordberg en av fyra från Älvsbyn i skidorienterarnas landslag.

Under tävlingar i Boden helgen som gick avgjordes också vilka som får dra på sig den Blå-Gula tävlingsdräkten vid Skidorienterarnas Junior-VM och Ungdoms-EM. När förbundskaptenen Håkan Holmberg, Falun, idag presenterade sin trupp till Lillehammer 1-6/2, OS-orten från 1994 där skidorienterarnas mästerskap avgörs i år, var det ytterligare fyra elever, som valt att förlägga sina gymnasiestudier till Älvsbyn, som kom med i truppen.
Det är Ulrik Nordberg Bergnäsets AIK, Luleå, som åker Junior-VM i klassen H18-20 samt Evelina Wickbom, Sävast Ski Team, Boden, Jonas Larsson, Bergnäsets AIK, Luleå och Filip Sahlén OK Renen, Luleå, som alla tre åker Ungdoms-EM i klassen för åkare som är 16 och 17 år gamla. Tävlingarna avgörs i skidparadiset Sjusjöen utanför Lillehammer, platsen för målet för det tuffa Birkebeinerloppet.

För Ulrik är det andra gången han representerar Sverige i sådana sammanhang. Förra året vann han långdistansen och tog silvret både på medeldistans och sprint. I år är det första året han går upp i Junior-VM klassen för åkare som är 18-20 år. Det blir naturligtvis tuffare att slåss om medaljerna nu men under de avslutande JVM-testeran visade han de äldre åkarna i juniorklassen att de inte ska känna sig säkra då han vann Sprintdistansen som anordnades av I19 IF på ”Pampas” Välkänt för mången lumpare i Boden.

För de övriga, Evelina, Jonas och Filip är det första gången de drar på sig landslagsdräkten. Resultaten hittills i vinter har pekat i rätt riktning och alla ser fram mot tävlingarna i Norge med tillförsikt. Närmast väntar SM-tävlingar, sprint och långdistans i Säter innan resan till äventyret i Lillehammer inleds.

Förutom de fyra ovan nämnda har Norrbotten fått med ytterligare två åkare till JVM/UEM. Det är Marcus Lundholm OK Renen i Luleå och Helena Lundqvist OK Vargen i Kalix som också laddar för att visa att både länet och Sverige är att räkna med.
Intresserade läsare kan följa Junior-VM i längd på http://www.tehvandi.ee/index.php?PID=competition&ID=290&Lang=eng&ver=1
och EM för seniorer/Juinor-VM/Ungdoms-EM i Skidorientering på http://www.skio2011.com/

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.