Hälsofarlig valla finns i Älvsbyn

20 JAN 2011
Skrivet av :

Under de senaste dagarna har alarmerande rapporter hörts i både Radio och tidningar om den så kallade Fluorvallan, sedan en artikel i Nerkes Allehanda under veckan tagit upp riskerna med denna vallatyp.


Flourvallan finns i sortimentet av vallor, hos Östen Nilsson på Sportringen.Men det här ingen nytt för Östen Nilsson på Sportringen här i Älvsbyn. För redan i slutet av 90 talet talades det om Fluorvallans farlighet och de problem det kunde bli för de som jobbar med den.

Att det nu kommer en larmrapport av Helena Nilsson:s forskningsarbete i Örebro om att de fluorerade vallorna är farliga, med 200 gånger högre värden av Fluor i Svenska skidlandslagets vallares blod. Detta efter att hom följt vallateamet under ett antal år från 2007-2008, ser inte Östen som något nytt. ”- Det här har varit känt tidigare!”

Skillnaden är att de jobbar proffersionellt med att valla skidor, kanske under 8-10 timmar per dag och hudratals par skidor, säger Östen Nilsson. Den enskilde motionären om han har råd kanske vallar nån gång med denna typ av valla., för den är dyr och man bör nog vara en rätt så bra åkare för att dess fördelar skall märkas.

Numera har Svenska och Norska skidlandslaget även fått rullande vallabodar på lastbilar, där man har sett till att värna om arbetsmiljön för de som vallar med god ventilation, utsug och skyddsutrustning.

Fluoren finns i glidvalla för att minska friktionen och används inte bara av längdåkare. De som åker alpint, både skidor och snowboard, använder samma typ av produkter.

För att vara säker när man använder Fluorvallan bör man sörja för god ventilation vid vallningstillfällena och kanske inte ha barn i närheten. Det finns även fina skyddsmasker som förhindrar att man drar in dess ångor.

Risken med vallan är att utsättas för illamående och minskad lungkapasitet med 20-25 %. Dessutom så lagras Fluor i kroppen och halveringstiden för att bli av med den är mycket lång. Hur farlig den är i övrigt är det samlade forskar världen inte ense om i dagsläget, men många forskningsprojekt pågår.

De lilla burken kostar 1 800 kronor, den andra 900 kronor och räcker till 4-5 vallade par skidor.

Fluorvallan är 4-5 gånger dyrare än vanlig parafivalla och finns med priser från ca 500 upp till 1800 kronor för en förpackning för 4-5 vallningar av ett skidpar, och den går att köpa hos Östen på Sportringen, men han uppmanar då att man både är bra skidåkare och har plånboken med sig.

Fakta om Fluor:Fluor (latin: Fluorum) är ett icke-metalliskt grundämne med atomnummer 9 och kemiskt tecken F, tillhörande gruppen halogener.

Text och Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.