Älvsbybo handlade 1,3 kubikmeter sprit i Estland

26 JAN 2011
Skrivet av :

En 38-årig älvsbybo stod, tillsammans med en 47-årig pitebo, på tisdagen åtalad misstänkt för grov smuggling. För snart ett år sedan stoppades de av Haparanda-tullen med 1 318 liter sprit i bagaget. Båda nekar till brott.

Spriten hade de köpt i Estland och transporterat genom Finland.
Åklagaren hävdade att den stora mängden alkohol var avsedd för försäljning och ansåg att båda skulle fällas för grov varusmuggling med fängelse i 9 – 10 månader som påföljd.

Försvaret ansåg å sin sida att alkoholen köpts in för ett planerat dubbelbröllop och andra festligheter i samband med storhelger och yrkade på att åtalet skulle ogillas.
Advokaterna hänvisade också till tidigare domar i både tingsrätt och hovrätt där andra friats då det inte med säkerhet kunnat bevisas att stora mängder alkohol införskaffats för att säljas vidare.

Så här står att läsa i EU-upplysningens information:
”Om en privatperson tar in alltför stora mängder kan det betraktas som yrkesmässig införsel. Då gäller andra skatteregler än om införseln är för privat bruk. EU har kommit fram till vad som anses vara en rimlig nivå för att definiera privat eller eget bruk. Dessa regler kallas referensnivåer och definieras i punktskattedirektivet.  Referensnivåerna för alkohol och tobak är:

  • 10 liter sprit
  • 20 liter starkvin
  • 90 liter vin (varav högst 60 liter mousserande vin)
  • 110 liter öl
  • 800 cigaretter
  • 400 cigariller
  • 200 cigarrer
  • 1 kg röktobak.

Nivåerna gäller förutsatt att varorna har beskattats i ett annat EU-land, alltså enligt den så kallade ursprungsprincipen.
Det är tullen som gör bedömningen om varorna är för eget bruk eller om varorna förs in för att sedan säljas vidare. Då gäller andra regler för beskattning.”
Dom meddelas den 8 februari.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.