Rekordresande med tåg

21 DEC 2010
Skrivet av :


Normalt brukar julafton vara en av de lugnaste resdagarna på året, i år är tågen i stort sett fullbokade på många linjer denna dag.

En ny undersökning gjord bland SJs resenärer visar att var sjätte tågresenär kommer att resa även på julafton i år.
Att julafton ligger på en fredag innebär att det blir en ovanligt stor resdag. Många har troligen inte haft möjlighet att ta ledigt för att resa före helgen.

Den allra vanligaste orsaken till att svenskarna reser på julafton är att man skall träffa föräldrar eller svärföräldrar. 67 procent av de tillfrågade har angett detta som reseanledning.

Näst vanligast (30 procent) är syskon, sedan kommer mor- eller farföräldrar och andra släktingar. 9 procent säger att de skall besöka barnen på julafton och 4 procent reser för att hälsa på barnbarnen.

– Lika många kommer att välja tåget som bilen. Det är positivt att folk planerar sin resa i tid och väljer att åka miljösmart. Undersökningen visar dessutom att mer än hälften som reser på julafton känner sig stressade över detta. Då passar en tågresa perfekt, där det är lätt att koppla av och slippa tänka på det hala väglaget, säger Elisabeth Lindgren, kommunikationsdirektör på SJ.

SJ har genom opinionsinstitutet Novus tillfrågat drygt 1000 personer i SJs kundpanel. Hälften svarade att de bokat sin julaftonsbiljett minst en månad i förväg. 16 procent av resenärerna väntar till själva julafton med att boka biljetten.

Av alla som ska resa på julafton svarade 45 procent av de skulle åka tåg, lika många väljer bilen. 9 procent tänker ta flyg och 1 procent tar buss på julafton.

– Vi har satt in så mycket kapacitet som det går för att alla tryggt ska kunna ta sig till resmålet på julafton, säger Elisabeth Lindgren.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.