Norrbottningarna drömmer om en grön jul

01 DEC 2010
Skrivet av :

Nästan varannan svensk vill byta snöslask mot sand mellan tårna under julen – gärna tillsammans med Tomten eller Mads Mikkelsen. I Norrbotten drömmer 36 procent om en grön jul. 
74 procent är beredda att dra ned på annat för att ha råd med utlandsjulen. Allt enligt Fritidsresors stora julundersökning.Ivrigast är invånarna i Göteborg och lägst är intresset för en grön jul i Värmland. Norrbottningarnas drömjul firas helst i Thailand med skådespelaren Mads Mikelsen eller Jultomten som sällskap.

5376 svenskar deltog i Fritidsresors julenkät. Nästan varannan vill resa till sol och värme över julen (45 procent). Ivrigast är invånarna i Gävleborg. Lägst är intresset i Värmland.

Längtan efter sol och värme är främsta anledningen till att fly utomlands (60 procent). Att komma bort från julens stress och krav är också vanligt.

74 procent är beredda att dra ned på annat för att kunna resa till värmen över julen. Gotlänningarna toppar listan, kronobergarna är minst benägna.

– Prioriteringen speglas i vår försäljning. Det är rekordmånga julfirare till solen i år, säger Fritidsresors Sverigechef Bassam El Mattar.

Julmiddag på en på en lokal restaurang är det populäraste julfirandet (60 procent), följt av skandinaviskt julfirande på hotellet. 11 procent väljer helt bort julfirandet.

Drömjulen firas i Thailand. Favoritsällskapet på resan är Tomten och Mads Mikkelsen, följt av kungafamiljen, Robert Gustafsson och Maria Montazami.

Att fira med familjen är den vanligaste anledningen att inte resa (41 procent) eller att inte missa julfirandet på hemmaplan (18 procent).

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.