Julia silvermedaljör i hopp

08 DEC 2010
Skrivet av :
Pallbild från hoppfinalen med Julia (2:a), Yelinzi Zhang, Kina (1:a) och Chiara Gandolfi, Italien (3:a)

Snöstorm försenade flyget så mycket att Julia Rumbutis missade hela förträningsdagen i franska Arques pas-de-Calais. 
Ändå tog hon sig till två grenfinaler, hopp och fristående, i tufft internationellt motstånd. Bland annat en av höstens VM-mästarinnor, Tatiana Nabieva från Ryssland.
Ändå blev det silvermedalj i hopp. Mindre än en tiondel från guld!


Här nedan kan du läsa Sara Rumbutis rapport från resan:
Tävlingen genomfördes för 15:e året i rad och detta år i en helt nybyggd arena för gymnastik. Flera deltagande nationer, mycket publik och TV-sändningar från arenan gjorde tävlingarna spännande.

Svenska landslaget deltog för första gången och åkte med tre 12-åringar från Eskilstuna som tävlade i ungdomsklassen (upp till 12 år) och Älvsbygymnasternas Julia Rumbutis (13 år) som tävlade i en sammanslagen junior- och seniorklass.

Tyvärr drabbades vi av kraftiga förseningar med flyget till tävlingen då det var snöstorm i stora delar av Frankrike med omnejd så vi missade hela förträningsdagen innan tävlingen. Trots detta visade den unga svenska delegationen inga som helst nerver utan gjorde mycket fina prestationer på hög nivå vilket övriga nationers tränare och domare påpekade för oss flera gånger.

I ungdomsklassen tog Kim Singmuang en fin 2:a plats med totalpoängen 49,30 efter den engelska segrarinnan Ellie Downie som fick 49,75 p.
Övriga svenskor: Emma Larsson 4:a med 48,60 p och Lovisa Estberg 9:e med 46,80 p. 18 flickor från olika europeiska länder deltog.

Gruppbild på de framgångsrika svenska flickorna: Lovisa Estberg, JuliaRumbutis, Kim Singmuang och Emma Larsson.

I junior-/Seniorklassen hade Julia ett riktigt tufft motstånd mot 28 andra startande i klassen, med bland annat två landslagsflickor från Kina och en av höstens VM-mästarinnor från det ryska landslaget; Tatiana Nabieva. Julias tävling startade mycket sent på kvällen och slutade inte förrän efter 23.00 vilket var lite oroande då vi varit i tävlingsarenan hela dagen redan med de yngre flickorna som tävlade först. Skulle Julia orka ladda om för sin tävling så sent på kvällen? Det kunde hon.
Nabieva vann tävlingen överlägset med 58,30 poäng före Kinas Yelinzi Chang som fick 54,10 poäng. Julia kom på en fin 10:e plats med totalpoängen 49,55 efter delresultaten 13,60 p i hopp, 11,45 p i barr, 11,70 p i bom (med ett fall) och slutligen 12,80 p i fristående. Resultaten räckte till två grenfinaler för Julia, hopp och fristående.

Julia har med denna finaltävling varit i fem internationella grenfinaler i hopp, enbart i höst!

Finaldagen tog vi många medaljer i ungdomsklassen: Kim guld i barr, Emma silver i hopp och bom samt brons i fristående och Lovisa fick brons i barr.
Julia fick silver i sin hoppfinal där hon bara blev besegrad av Kinas Zhang som fick 13,425 poäng mot Julias 13,350 poäng. (Nabieva 12,963 och 7:e plats). En oerhört hård  kamp där alltså mindre än en tiondel saknades till guldet.

I friståendefinalen hade Julia ett övertramp och några sämre landningar som drog ner poängen och hon slutade på 8:e plats och poängen 11,55. Nabieva vann här med 13,650 poäng.
Vi har under hösten gång på gång visat att svensk gymnastik är på stark frammarsch internationellt. Det ska bli oerhört intressant att se hur långt våra flickor kan nå under sin karriär!

Mvh Sara Rumbutis

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.