Ispropp orsakade stor förödelse i Storforsens naturreservat

18 DEC 2010
Skrivet av :
Räcket till utsiktsplatsen är helt förstört likosm hela underredet. Platsen är nu av säkerhetsskäl helt avspärrad för besökare.

Spångar och räcken i Stoforsens naturreservat har förstörts av isen. Nu är hela området avspärrat av säkerhetsskäl.
– Lyckligtvis var ingen människa på plats när ismassorna kom. För det här måste ha varit ett ögonblicksverk. Vad som orsakat isproppen vet vi dock inte, säger Randolf Eriksson, näringslivssekreterare och ansvarig för Stoforsenområdet.

Erik Eriksson, Mårten Lindvall och Bill Nilsson.

I torsdags slog vaktmästaren Mårten Lindvall larm. Han upptäckte förödelsen när han skulle ut med sin snöslunga för att ploga. På fredagen gjorde Randolf Eriksson och Erik Eriksson, länsstryelsens fältenhet, en besiktning av området tillsammans med Bill Nilsson, kommunalråd, och vaktmästare Lindvall
– Allt är i princip förstört utom gångbron över Varjisån, berättar Randolf Eriksson.
Bland annat är utsiktplatsen över forsen förstörd och ena bron invid Döda fallet helt väck. Stora isblock vittnar om händelsen.
Det är enorma naturkrafter som varit i omlopp.
– Något har hänt men vi vet inte riktigt vad, säger Randolf.
Tanken är att flyga helikopter längs älven för att se vad som orsakat den ispropp som när den släppte tog det mesta av spångar och räcken med sig. Nu satte vädret stopp för helikopterturen men en ny är planerad till tisdag.
– Allt måste byggas upp igen, säger Randolf.
Här följer ett bildspel av förödelsen.

FOTO: RANDOLF ERIKSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.