December åtta grader kallare än förra året

20 DEC 2010
Skrivet av :
Bild tagen i Älvsbyn söndagen den 19 december. FOTO: STERLING NILSSON

Kung Bore har återvänt. Det blev inte så mycket mildare – bara en massa snö. På söndagen kom kylan tillbaka igen.
Årets december har varit bister. Så här långt är medeltemperaturen för december i Älvsbyn minus 15,3 grader. Motsvarande siffra för samma period förra året var 7,3 minusgrader.
Det är alltså stor skillnad.
På söndagen var temperaturen nere och vände vid 25,6 grader. Det skedde runt klockan 16.00 sedan har det blivit lite mildare igen.
Men lagom till julafton gör Kung Bore ett nytt besök. Då visar prognosen på ner emot 25-26 minusgrader på nytt.
Vi har under veckan haft besökare på sidan från Sao Paulo i Brasilien och Thailand. Förmodligen älvsbybor som flytt kylan. De befinner sig på rätt ställe – om de gillar värme. Prognosen för Thailands huvudstad Bangkok visar på sol och värme, 32 grader varmt, mitt på måndagen. I Sao Paulo väntas det bli 28 grader varmt.
Alltså mer än 50 graders temperaturskillnad jämför med Älvsbyn..!

Så lite fakta:
Kung Bore (Kung Vinter, Kung Frost) är en sentida personifikation av vintern och Nordanvinden (ibland även julen). Det är en litterär figur som till exempel förekommer i konstsagor och har troligen inget samband med Bure i nordisk mytologi, men har förknippats med boreal. Namnet kommer från latinets borealis från grekiskans Boréas som betyder Nordanvind.
Våra utländska besökare på www.alvsbyn.just.nu denna vecka, nation och antal:

Danmark 73
Tyskland 20
Norge 15
Thailand 13
USA 11
Spanien 7
Nederländerna 6
Slovenien 6
Åland 5
Brasilien 4
Kroatien 4
Åland 3
Fnland 3

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.