Ungdomarna tog över fullmäktige

25 NOV 2010
Skrivet av :
På onsdagen tog ungdomarna över fullmäktige i Älvsbyn.

– Trevligt att få se så många ungdomar i fullmäktigestolarna, sa kommunalrådet Bill Nilsson, s, när han hälsade högstadieeleverna från Älvsbyn och Vidsel välkomna till årets Ungdomsting.
Han fortsatte:
– Det ska bli jätteintressant att lyssna på era önskemål och vad ni tycker. Visionerna är viktiga.

Efter lunch var det gymnasieelevernas tur och under dagen fick medverkande politiker och tjänstemän en hel del att fundera över. För ungdomarna var väl förberedda och diskussionen blev både intressant och givande (ni kan läsa om en del konkreta frågor i separata inlägg som kommer senare).
Elin Brännmark och Hanna Samuelsson var diskussionsledare för högstadieeleverna. De var inte nöjda med utfallet från förra årets Ungdomsting.
– Inte bra alls. Det verkar som om politikerna glömt vad vi sa, tyckte Elin.

Elin Brännmark och Hanna Samuelsson var diskussionsledare för högstadieeleverna.

– Vi kräver en förändring och det snabbt, ansåg Hanna.
Av förra årets frågor var det bara ungdomsgården i Vidsel som infriades.
En sak som eleverna önskat är draperi eller bås i duschen efter idrottslektionerna. En inte allt för komplicerad sak att genomföra, tyckte många och undrade varför det tagit mer än ett år att genomföra.
– Jag kan ju förstå att investeringar på Kanis för tre miljoner behöver diskuteras. Men ett draperi skulle jag själv kunna fixa – ja, till och med betala, sade en av eleverna.

Emil Nilsson och Ellen Lennahl var duktiga och pålästa diskussionsledare för gymnasieelverna.

Orsaken till fördröjningen är att saken bollats mellan tjänstemännen men nu lovade både närvarande tjänstemän och politiker att agera snabbt.
En annan sak som diskuterades flitigt var marknadsföringen av gymnasiet och en egen ungdomsgård i Älvsbyn (mer om detta i separat inlägg lite senare under veckan).
Även Kanis debatterades.
– Kanis ären resurs som vi borde nyttja bättre. Det skulle locka folk till Älvsbyn om vi fick en bra backe, tyckte bland andra Emil Nilsson.
För att frågorna inte än en gång ska ramla mellan stolarna betämdes att ett uppföljningsmöte ska hållas i februari.
– En jättebra dag. Vi har fått många vettiga och viktiga synpunkter. Jag är stolt över att vi har så många ungdomar som brinner för Älvsbyn och vill hjälpa till, sade Bill Nilsson.
Även ungdomarna var nöjda.
– Grymt bra diskussioner, tyckte Emil Nilsson och fick medhåll av Ellen Lennahl som menade att de blivit mer realistiska i sina önskemål.
– Vi inser ju att ett äventyrsbad inte är möjligt att kräva. Däremot kan vi förändra och göra mycket själva bara kommunen ger oss förutsättningar. Då behöver inte allt kosta så mycket.

En av dem som lyssnade noga på ungdomarna var skolchefen Jan-Erik Backman.

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.