Kommunchefen lovar ordna lokal för ungdomsgård

25 NOV 2010
Skrivet av :
Magnus Nordström lyssnade intresserat på ungdomarnas önskemål och lovade själv fixa en samlingslokal.

Ungdomarna i Älvsbyn vill ha en egen ungdomsgård. Gärna centralt belägen. Nu ser det ut att bli verklighet.
– Vi behöver bara en lokal. Resten fixar vi själva, betonade Ellen Lenndahl, och fick löften om ett snart genomförande av både politiker och tjänstemän.

”Vill ni inte ha någon pool? Bra då stryker vi den ur budgeten”, skämtade Bill Nilsson.

– Jag tar på mig uppgiften att ordna lokaliteter, sade Magnus Nordström, kommunchef, sedan han lyssnat till ungdomarnas önskemål som i sammanhanget var ganska blygsamma.
– Vi behöver inte biljardbord, datorer eller pingisbord. Det vi saknar är en mötesplats. Ett ställe där tiotals ungdomar kan samlas för att se idol eller ishockey tillsammans. Datorer har vi hemma. Men att dra ihop ett gäng på tio personer hemma kan vara svårt, upplyste Ellen och påminde om att det mesta i materialväg som möbler och TV-skärmar redan finns.
– En ungdomsgård ska inte bestå av en massa förutbestämda aktiviteter. Det är ingen inomhuspool vi begär, sade en av eleverna under diskussionen vilket fick närvarande politiker och tjänstemän att le.
– Bra då kan vi stryka poolen ur budgeten, sade Bill Nilsson, s, och Matilda Wiklund, c, instämde med ett skratt.
Det avslöjades också att ungdomarna i Älvsbyn under kvällstid samlas på Konsum..! Något som väckte en del förvåning bland de vuxna.
– Allt här stänger också klockan 23.00. Så får vi bara en samlingslokal där fika, drickor och kanske enklare mikro-mat serveras som pizza och piroger så är vi nöjda, menade ungdomarna.

Matilda Wiklund, c, tipsade om föreningen Vänskap.

Matilda Wiklund tipsade om en lokal som föreningen Vänskap ordnat för invandrarungdomar.
– De vill ju inget hellre än att bli bekanta med älvsbyborna. Så ett samarbete i någon form kanske är möjligt, sade Matilda vars förslag möttes av stort intresse.
Ett annat förslag var att samarbeta tillsammans med något av caféerna i centrum några kvällar i veckan.
Likaså tyckte många att bussturer borde ordnas mellan Älvsbyn och Vidsel på helgerna så att ungdomarna på båda orterna kan umgås.
– Vi äldre har nog fel uppfattning om hur en modern ungdomsgård ska se ut. Tidigare var det ju ett ställe med massor av aktiviteter och utrustningar. Så är det inte i dag. Då är det ju bra om ungdomarna själva får bestämma innehåll, tyckte Magnus Nordström.
Dessutom blir det ju mycket billigare för kommunen.
TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.