I19 officer svårt skadad

19 NOV 2010
Skrivet av :

Den svenske officer som skadades vid tolvtiden, lokal tid, på fredagen den 19 november transporterades med sjuktransporthelikopter till det tyska fältsjukhuset på Marmal strax utanför Mazar-e-Sharif. Där opererades han under eftermiddagen. Hans tillstånd är allvarligt men stabilt. Officeren skadades när deras fordon träffades av en raketgevärsgranat cirka 11.45, lokal tid. De två finländska kollegorna skadades mindre allvarligt.

I anslutning till händelsen gavs de skadade första hjälpen på platsen. De skadade flögs inom en timme efter händelsen med sjuktransporthelikopter till det tyska fältsjukhuset i Marmal där den svenske officeren opererades under eftermiddagen. Efter operationen kommer den svenske officeren så fort som möjligt att transporteras till Sverige för vidare vård.
Platsen för händelsen är belägen cirka 30 km väster om Mazar-e-Sharif i anslutning till byn Temorak. Förstärkningar kallades till platsen ur Provincial Reconstruction Team Mazar-e-Sharif (PRT MeS). Även flygunderstöd sändes till området för att understödja Isaf-förbandet. Detta understöd har inte avgett någon verkanseld i anslutning till händelsen.
Patrullen var på väg i västlig riktning mot staden Shibirghan. Beskjutningen kom överraskanden och var mycket kort. Enligt de uppgifter som fanns tillgängliga klockan 16.00, afghansk tid, uppstod ingen strid utan motståndarna upphörde med sin eldgivning alternativt lämnade området i anslutning till sitt första eldöppnande.

Det fordon som träffades var ett finländskt splitterskyddat fordon av typen Geländewagen av samma typ som det svenska förbandet disponerar. Bilen bärgades under eftermiddagen.
Den skadade officeren kommer från regementet I 19 i Boden. Anhöriga är underrättade.
Efter händelsen har soldater från PRT MeS genomfört eftersök i området. Under eftermiddagen har det varit ytterligare stridskontakter. Dessa är för närvarande avslutade. Inga ytterligare soldater är skadade.
Det är okänt vilka eller hur många motståndarna har varit likaså eventuella skador hos motståndarsidan.
PRT MeS kommer under kvällen och natten ha en utökad närvaro i området.

Källa:  www.forsvarsmakten.se/

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.