Helgen som skingrar mörkret

07 NOV 2010
Skrivet av :

Runt om i landet lyser den här helgen kyrkogårdar och minneslundar upp lite extra. Att tända gravljus för kära avlidna har blivit en tradition under allhelgonahelgen, så även här i Älvsbyn där det är många ljus tända kring både kyrka och kyrkogårdar.

Seden med Alla helgons dag är att vara en minnedag över de avlidna nära och kära. Den infördes 1953 och infaller tidigast den 31 oktober och senast den 6 november.

Alla helgons dag rötter finns i betydligt äldre seder med själskulter och helgonkulter vid vinterhalvårets inträdande.

Seden att tända ljus på gravarna kommer från sydeuropa. I Sverige var det Italienarna som tog med sig denna tradition på 1940-talet.

Firandet av Alla helgons dag har i viss mån fått konkurrens av Halloween, som egentligen står för ”All Hallows Even” som betyder alla helgons afton och firas den 31 oktober.

Den traditionen kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet. Halloweens rötter är en förkristen keltisk fest som firades när vintern började.

Text och Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.