Allt för många ”Bara vara”

26 NOV 2010
Skrivet av :

Under fredagsmorgonens besök av Morgonrock så bjöds ungdommar och vuxna in till ett rundabordssamtal om ungdomsfrågor.

Henrik Berg från Norrbottens Läns Landsting, Anders Lind Älvsby kommun och Niklas Häggström rektor vid Älvåkra, fick under epitetet ”Sura Gubbar” leda rundabordssamtal om ungdomsfrågor i Älvsbyn. Där etnologen Ida Hult från Trendethnography ett tiotal elever, politiker och företagare deltog.

Henrik Berg, Niklas Häggström och Anders Lind

”Sura gubbar” är äldre män 37-65 år som inte vill samarbeta och där det sägs nej för att det bara är så.

Frågor som togs upp var bland annat vilka klyftor som finns i dagens skola, där då betygen är en betydande bit av det som skapar klyftor för att det blir en tävling om att vara bäst och där de som inte klarar av det mer eller mindre bara flyter omkring och blir ”Bara Vara”.
Tävlingen beror mycket på om skolan orkar och kan motivera ungdommar av i dag, då den förr så aktoritära skolan har blivit mer tillplattad i sin ledning och ändå vill vara väldigt mån om elevernas välbefinnande.
Att försöka nå de som bara flyter omkring är inte det lättaste, då det saknas både intressanta utbildningar, men kanske främst att det man vill jobba
med inte finns på orten och man måste flytta.
De som däremot får bra betyg och kan söka sig till en bättre utbildning bara flytta iväg, om de sedan kommer tillbaka till hemorten är mycket annat som styr, men det troliga är att de akademiska jobben inte finns hemikring och har man då hemlängtan så kan ett mindre attraktivt jobb passa men då är man ju bara en begåvningsreserv. (Bättre utbildad än vad som krävs för jobbet). I denna grupp är flickor överrepressenterade och så blev svaret även bland de närvarande eleverna när frågan ställdes om vilka som tänkte flytta för utbildningens skull.
Det som tydligt styr samhället idag blir väldigt på en liten ort är att yngre vill vara äldre men även att äldre vill vara yngre. Jobben styrs allt för ofta av betygs eller utbildningskrav som inte kan fyllas upp med de som stannar kvar, även om dessa har en trend att hitta jobb som är (bristvaror) men ändå mer välbetalda än de som ställer krav på Akademisk utbildning.
Emil Alm berättade om hur han upplevde Ungdomsgårdarnas tillkomst i Älvsbyn.
Andra frågor som också visade sig tydligt var att väldigt många ungdommar mest av allt önskar sig en ”lokal” att bara få träffas, en uppstyrd verksamhet känns inte bra, då det är så många andra ”skall” som måste infrias i övrigt. Så det att bara träffas måste bli något naturligt på byn. Men även en ”Ungdomsgala” i stil ”Näringslivsgalan” med stöd från kommunen kändes inte fel då de yngre fick frågan om detta var något för Älvsbyn.
Samtalet runt rundabordet som faktiskt var ett långbord blev en intressant upplevelse och Anders Lind från Kommunen sa i sitt slutord att det här mötet berikat honom med mycket och att kanske kommunikationen mellan unga, kommun och politiker kanske kan berika framtiden.

Text och Foto: Sterling Nilsson

www.alvsbyn.just.nu

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.