Sparbanken Nords Kulturpris 2010

28 OKT 2010
Skrivet av :
Agneta Andersson har arbetat med sin konst sedan hon återvände till Kiruna efter sin utbildning på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Hennes huvudområden är skulptur och tvådimensionella verk i glas, metall och textil. Som länskonstnär har hon haft en framträdande roll för etableringen av ett Länskonstmuseum. Agneta engagerar sig med stor kraft för att design och utsmyckning av offentliga byggnader ska bevaras i Kiruna. Hon är en del i konstnärsgruppen Konstcentrat och deltar i samlingsutställningar med sina konstnärskollegor.

De senaste tio åren har hon under sommaren drivit ett eget konstprojekt i sin morfars gamla lanthandel i Parkalompolo, en liten by i Tornedalen. Där har hon skapat en tradition med vernissage med både egna och andra konstnärers verk. Dit kommer människor från när och fjärran. Sommaren 2010 utökades konstprojektet med en barnworkshop.

Sparbanken Nords Kulturpris, som är på 20 000 kronor, utdelas som erkänsla för värdefulla och förtjänstfulla insatser till personer som berikat och stimulerat verksamhet inom kulturella områden. Kulturpristagarna ska ha utfört en för vår region värdefull kulturgärning samt vara bosatt i Norrbotten eller ha annan särskild anknytning till länet.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.