Nya tongångar om kommunala musikskolans framtid

22 OKT 2010
Skrivet av :

Nedläggningen av kommunala musikskolan klingade falskt i många älvsbybors öron. Men nu ser det ut som om den nya politiska fullmäktigeförsamlingen stämmer upp till omstart igen.

Vid senaste sammanträdet behandlades en motion om att återupprätta musikskolan på nytt. Trots kommunstyrelsens förslag att avslå motionen blev beslutet ett annat.
Motionen återremmitterades.

Bill Nilsson.


– Det blev ett val som gjorde att vi får en annan konstellation i kommunstyrelsen och då tycker vi det är okej att skicka tillbaka motionen till kommunstyrelsen, säger kommunalrådet Bill Nilsson, s, till Sveriges Radio Norrbotten och fortsätter:
– De andra partierna har uttryckt sig tydligt och då får vi titta igenom det, säger Bill Nilsson, ödmjukt.
På frågan hur det känns att tvingas ändra sig sedan partiet drivit frågan så hårt svarar han:
– Vi driver många ekonomiska frågor och vi tog beslutet utifrån de ekonomiska förutsättningar vi såg då.
Kanske är det en ny mjukare ton som kommer att höras i den politiska debatten i Älvsbyn framöver? För även vinnarna i frågan närmar sig faktum med med en stor portion ödmjukhet.

Inger Lundberg, trea från höger, och Lars-Ingvar Wendt, längst till höger.


– Som politiker måste man lyssna på medborgarna, vad dom vill och gå dom till lags om möjligheten finns ekonomiskt. Inte köra över en fjärdedel av väljarna som skrivit under uppropet för att bevara musikskolan bara för att visa maktfullkomlighet i en fråga. Ett sådant beteende straffar sig vilket det gjorde den 19 september, säger Lars-Ingvar Wendt, ordförande för Musikskolans vänner och som även tog en plats i fullmäktige för Folkpartiet.
Hans partikollega, Inger Lundberg, uttrycker:
– Jag är självklart glad idag över att både motionen om den politiska organisationen och musikskolan återremmitteras för utvärdering plus att vi tillsammans i alla partier gör något bra och långsiktigt för Älvsbyns framtid. Jag tror självklart att det varit s-partiets syfte också men det har inte fallit ut som tänkt. Jag är absolut inte skadeglad! Men oerhört lycklig över att musikskolan får en ny chans.
Hon fortsätter:
– Vi är många som arbetat hårt för musikskolans överlevnad, inte bara politiska partier utan också älvsbybor och musiklärare. För alla oss är det en glädjens dag och vi är försiktigt optimistiska trots en en ansträngd kommunal ekonomi.

Matilda Wiklund, centern.Matilda Wiklund, c, konstaterade från talarstolen i fullmäktige:
– Älvsbyns väljare har visat att de vill ha ny ordning i den här salen 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.