Lena Callne på rätt spår

25 OKT 2010
Skrivet av :
På måndagskvällen besökte den kände journalisten och radioprataren Lena Callne biblioteket i Älvsbyn i egenskap av författare med sin första bok ”Destination känslornas arena”.
Detta var den första författarkvällen av sju inplanerade runt Norrbotten för Lena, efter att boken släpptes på lördagen.
Lena Callne berättade ledigt om sin bokEfter ett inledande fika så började Lena Callne att berätta om sin bakgrund, där det framkom att hon började skriva rätt så tidigt, redan vid 9 års ålder skrev hon i en av sina dagböcker att ”Jag vill skriva när jag blir stor” och då mammas skrivmaskin blev ledig så skrevs det mycket och tätt på varje pappersark. ”Miljövänligt så att säga..”.
Att bli pressenterad som författare känns lite omtumlande för Lena då hon mer känner sig som journalist och skribent. Att vara en känd radioröst som nu tagit tjänstledigt fram till jul förringar ju inte det skrivna ordet i alla dess former.
En och annan passade på att köpa en eller fler böcker
Att nu ta steget till att ge ut en bok har inte varit en rak väg, visionen har varit att skriva 4 böcker och då Lena är förtjust i årstiderna så blir den första om våren. Det har varit en dröm under många år att få ge ut en bok men att ta steget att ta tjänstledigt för att färdigställa det hela under fyra månader är lite av ”Bära eller brista..”

Det kunde ha blivit en intervjuvbok om känslor och relationer. Men det blev en bok om en resa med tåg från södra Sverige till Norr, där det finns många kända detaljer med och i vissa händelser känner man igen städer i Norrbotten. Då inte undertecknad läst boken förbehålls rätten att inte mer gå in på dess innehåll, utan låta alla som känner för boken läsa den.

Drygt tjugo Älvsbybor lyssnade på Lena Callne
När boken var färdigskriven sändes den in till tre stora förlag där den blev refurserad av det första, det andra och även det sista. Men det gäller att inte ge upp för det finns ju även ett antal norrländska förlag. Men även där blev det stopp! Då brister allt och att då ha bra arbetskollegor som David Zimmer som hjälper en att dämpa ens sorg och leda in på alternativa vägar, då känns det väldigt skönt.

Så hon kontaktar då Majvor Muller, som blir intresserad men inte direkt kände för att ta risken utan hon ville bli mer både samarbetsparter och mentor.

Då blev det familjen som fick ställa upp och hon är sin make skyldig ett stort tack för att han sa ja till att ge ut boken och alla de risker det innebär.
Majvor Muller har sedan genom sina nätverk fixat det mesta praktiska som sättning, tryckning, layout och grafisk utformning. Lena berättar att när hon för första gången fick se den grafiska utformningen av boken så blev hon lyrisk.”- För den såg ju ut som en riktig bok!”

Ett litet PS !
Lena Callne har redan börjat med bok två om det nu inte bara blir ”Ett kapitel i datorn”, men den historien får komma sedan.

Boken ”Destination känslornas arena” av Lena Callne finns att låna på biblioteket i Älvsbyn.

Text och Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.