Kompisarnas proffsäventyr börjar snart

02 OKT 2010
Skrivet av :
ÄMS har numera två proffsförare i USA; Emil Öhman och Johan Lidman.

Två av tre svenska skoterproffs i USA har fostrats i Älvsbyns MS. På fredagen önskades Emil Öhman och Johan Lidman lycka till av hemmaklubben.
– Det säger en del om vad den här klubben håller för klass på förarna inom skotersporten, konstaterade Tobias Eklund, tävlingsledare i Älvsbyns MS samt ledamot och förbundskapten i SVEMO.

Emil Öhman gör sin andra säsong i Nordamerika. Förra säsongen slutade han totaltrea i klassen Pro Stock. I Pro Open blev han nia totalt efter att ha missat ett antal deltävlingar.
– Det ska bli kul att få köra ett andra år, fast denna säsong hoppas jag på högre placering i båda klasserna, säger Öhman som kör för Warnet Racing.

Emil tävlade även i X-games ifjol men var tvingen att bryta två gånger sedan han blivit påkörd bakifrån. En av gångerna var det teamkamraten Steve Taylor som körde på honom.
– Men olyckor kan alltid hända, säger han med ett leende på läpparna.

Hur mycket jobbar ni i USA?
– Vissa perioder är det träning sex dagar i veckan men i det stora hela måste man finnas till hands hela tiden för vissa PR-uppdrag och liknande.

I vinter får alltså Emil sällskap och konkurrens av Johan Lidman.
Kommer ni kunna umgås någonting?
– Absolut! säger både Johan och Emil.
– Det kommer finnas tid för det också hoppas vi!
Emil och Johan kommer att bo 30 minuters bilkörning från varandra.
Emil håller till i St. Cloud (en timmes bilfärd från Mineapolis) och Johan i Elk river (40 minuters bilfärd från Mineapolis).

Johan och Emil kommer att köra Isoc serien, med åtta deltävlingar plus finalen sista helgen i Mars.
Första tävlingen är 26-28 November.
Johan Lidman börjar sin 7:e säsong inom skotercrossen, och det blir hans första år som proffsförare i USA. Han berättar att hans säsong 2010 var riktigt lyckad med SM-guld i stadion cross och skotercross. Säsongen toppades med VM silver i Malå.
Johans mål i första säsongen I USA är topp fem i Isoc.serien. Johan och hans teamkamrat Andrew Carlson kommer att bilda teamets förare i Team Sportec Racing.

Den som är intresserad att följa Johan och Emils framfarter i vinter kan gå in på www.isocracing.com, där visas resultat och livesändningar från tävlingarna.

Vi får önska Johan och Emil lycka till då dom åker iväg.

TEXT: JENNIE LIDMAN FOTO:STERLING NILSSON

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.