Älvsbyns snabbaste traktor..?

22 OKT 2010
Skrivet av :


En Epa-traktor, eller A-traktor som de numera kallas, får maximalt gå 30 kilometer i timmen. Så när en så kallad EPA-traktor på torsdagseftermiddagen susade förbi i betydligt högre hastighet i närheten av Älvsbyn väckte det ordningsmaktens nyfikenhet och den unge föraren fråntogs sitt körkort på plats.


Polisens mätning visade att fordonet framförts i 82 kilometer i timmen. Epa-föraren är dessutom misstänkt för olovlig körning.


Fakta: Begreppet Epatraktor skapades under andra världskriget då det rådde brist på vanliga traktorer. Bönderna fick då lov att omregistrera gamla bilar som Epatraktorer om fordonen byggdes om.


1975 beslutades att Epatraktorer inte längre skulle få nyregisteras eftersom de mest användes som lekfordon för ungdomar.


Runt 1980 kom a-traktorn till. Den går långsammare och har fjädring så att den är mindre farlig i trafiken. 


Ägare till a-traktorer brukar tröttna på att köra 30 kilometer i timmen. Därför brukar de ta bort spärren ur a-traktorns växellåda så att den kan köras i betydligt högre hastigheter.
FOTNOT: Bilden på startsidan har ingenting med torsdagens händelse att göra…

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.