Sveriges äldsta syskonpar..?

10 SEP 2010
Skrivet av :
Sven Lundkvist fyller 100 år på söndag och kommer då att gratuleras av storasyster Beda Bergman, 103 år.

Beda är Älvsbyns äldsta kvinna och Sven är Älvsbyns äldsta man. Båda ser unga ut för sin ålder och är förhållandevis pigga. Beda bor i en lägenhet på Storgatan i Älvsbyn och Sven bor sedan några år på Ugglan. Beda har dålig syn och Sven har dålig hörsel. Benen orkar inte längre, men minnet och humorn har de i behåll.

Alltid hjälpts åt
De föddes i Grubban, en gård som låg mellan Älvsbyn och Tvärån. Sven var bara 7½ år när mamman dog och Beda skulle fylla 11.
– Vi var 11 syskon. Vår äldsta syster fick ta ansvaret för hushållet och oss. När vi var 12 började vi arbeta när vi var lediga från skolan. Pappa ordnade jobb åt oss som pigor och drängar i gårdarna i bygden, berättar Beda.

Sex år senare dog även pappan.
– Då var det bara att söka jobb och klara oss.
Sven var 14 och flyttade till en farbror, men några år senare sökte han sig eget arbete och flyttade därifrån. Han har jobbat i skogen och i vägförvaltningen. När han var 45 år flyttade han till Stockholm och jobbade åt Vattenfall. Som pensionär flyttade han tillbaka till Älvsbyn och köpte ett hus på Övrabyn.
– Jag åkte till Stockholm och hjälpte honom att städa ur lägenheten. Vi har hjälpts åt hela livet, det har varit nödvändigt eftersom vi blev föräldralösa så tidigt, säger Beda.

Farmor blev nästan 100
Varken Sven eller Beda har känt någon som blivit lika gammal som de är. Den äldsta person de känt var deras farmor som dog i augusti 1943, några månader innan hon skulle ha fyllt 100 år.
Födelsedagen ska Sven fira på Ugglan med tårtkalas för de andra som bor på samma avdelning och några av de 14 syskonbarnen. Älvsbyns Nyheter säger Grattis!

Text och bild: Älvsbyns Nyheter, Elisabet Nordebo

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.