Gudstjänst med jägare som måltavla

02 SEP 2010
Skrivet av :

Älvsby Församling bjöd på torsdagskvällen in till en kvällsgudstjänst inför jaktsäsongen. Helt klart med sikte på att sprida det kristna budskapet inom jägarkretsarna i Älvsbyn.
Yvonne Nordqvist som är präst i Älvsby Församling berättar att idén föddes inom arbetslaget under vintern och att den formats utifrån teman som på ett eller annat sätt handlar om jägare, jakt och natur. Denna typ av gudstjänst har tidigare förekommit i andra delar av landet, men detta var första gången i Älvsbyn.

Yvonne Nordqvist jobbade för många år sedan i Jokkmokk och blev involverad i jakt genom familjen, det gick så långt att hon faktiskt avla jägarexamen, men själva skjutprovet har hon skjutit på.
En gudstjänst skall ju följa en viss ordning enligt liturgin, men denna kvällsgudstjänst blev på alla sätt mer komprimerad för att hinna med att bjuda på hamburgare ute vid församlingsgådens grillplats där det sedan pratades jakt och jaktminnen en bra stund inpå kvällen.

Själva den korta predikan under kvällsgudstjänsten blev mer några korta utdrag ur skapelseberättelsen, där just jägarens del av att förvalta naturen och djuren poängterades, hur jaktlagen värnar om varandra, broderskap och medmänsklig värme. Även i valet av kvällens psalmer avspeglade sig temat jakt och natur ”Var jag går i skogar berg och dalar” (251), ”O store gud” (11) och avslutningsvis ”Härlig är jorden” (297)

Text och Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.