Älvsbyhus tvingas varsla 35 personer

29 SEP 2010
Skrivet av :
Kent Johansson, VD, Älvsbyhus.

Älvsbyhus upplever i dag en vikande försäljning främst i Finland, samt en något stagnerad hemmamarknad. Därför varslas 35 personer i koncernen om uppsägning.
– Förhoppningsvis så vänder trenden. Jag har en positiv känsla. Men i dagsläget så måste vi tyvärr anpassa kostymen efter verkligheten, säger Kent Johansson, VD.


Produktionstakten är för närvarande 30 hus per vecka. Den dras ned med 7-8 hus.
– Vi kommer efter neddragningarna att tillverka 22-23 hus per vecka vilket är en fortsatt hög produktionstakt, menar Kent Johansson.

På kollektivsidan berörs 23 anställda vid fabriken i Älvsbyn och tolv vid fabriken i skånska Bjärnum. Den svenska personalen informerades om läget på onsdagsmorgonen.
Vad som händer vid fabriken i finska Kauhajoki utanför Vasa är ännu oklart. I Finland gäller andra lagar och regler.
– Där måste vi kalla till förhandling en vecka i förväg och har därför inga siffror att presentera på hur många som kan tänkas att bli berörda.

Orsakerna till nedgången i Finland är flera.
– Ja, parametrarna är många. En sak som drabbat oss är detaljplanerna och tomplaneringen i Finland som ofta ställer krav på fasader och hustyper där vi inte lever upp till kraven. Andra orsaker är konjunkturen som gör att finländarna väljer att satsa på finska produkter av trygghetsskäl och att vi även i Finland drabbats av dålig publicitet i media, berättar Kent Johansson.

Men tro inte att Älvsbyhus går på defensiven. Tvärt om.
– Vi ökar trycket på marknadsföringen och kommer även att trimma våra produkter. I Finland är exempelvis bastu en viktig del av villan. Vi kommer att se över hela utbudet och bättre anpassa det för olika marknader.

Trots allt så andas Kent Johansson optimism.
– Jag har som sagt en positiv känsla och tror att det vänder uppåt igen ganska snart.
Utöver kollektivanställda kommer även ett antal tjänstemän att beröras. Detta i form av naturlig avgång, omplacering samt nya eller förändrade arbetsuppgifter.
På onsdagskvällen avtackades också Älvsbyhus tre anställda vid kontoret i Torneå som läggs ner.
– Men att det råkade bli samma dag som varslen är en ren tillfällighet.
De uppsagda vid kontoret i Torneå har erbjudits jobb i Kauhajoki men tackat nej.

TEXT: TONY BERGLUND  FOTO:STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.