Tjänster för miljarder ska upphandlas lokalt

31 AUG 2010
Skrivet av :
Kristina Falk, Svevind.

Markbygden Vind AB ska upphandla tjänster för miljardbelopp de kommande tio åren. På måndagen informerade Kristina Falk, Svevind, Älvsbyns kommun om bygget av Europas största vindkraftspark och möjligheterna som öppnas för det lokala näringslivet.

Landshövding Per-Ola Eriksson har redan gett sin välsignelse till Vindkraftsparken i Markbygden och Bill Nilsson hoppas att många jobb hamnar hos företagen i Älvsbyns kommun.

– Projektet är kostnadsberäknat till 70 miljarder kronor. Det är nästan svårt att förstå omfattningen, säger Bill Nilsson, s, kommunalråd.
Tillsammans med ansvariga tjänstemän kommer han att föra informationen vidare till företagen i kommunen.
– Det är bra om de är förberedda och på tå när alla upphandlingar börjar.
Kristina Falk, chef för tillstånds- och miljöprocessen på Svevind (som äger Markbygden AB tillsammans med ENERCON), presenterade planerna för kommunledningen..

Första pilotparken på Dragaliden är redan på plats.

När bygget av vindkraftsparken skjuter fart på allvar, vilket beräknas ske under 2013, då börjar också pengarna att rulla på allvar.
Den första etappen av tre omfattar 305 vindkraftverk. Investeringskostnaden för enbart den kommer att landa runt 25 miljarder kronor.

Bara under den första etappen av tre ska 25 mil nya vägar anläggas och förstärkas.

Upphandlingen av lokala tjänster kommer också att handla om miljardbelopp.
– Bland annat ska 25 mil vägar anläggas och förstärkas. De måste ju börja byggas innan vindkraftverken kommer. Nu gäller det att vårt näringliv är med när kakan ska fördelas, säger Nilsson.

Betongbilarna kommer att gå i skytteltrafik. Det handlar om hundratals leveranser per vecka.
Likaså kommer serviceinrättningar att beröras.
Eftersom den stora vindkraftsparken byggs i Markbygden runt Koler och Långträsk är Älvsbyn en av de närmaste större centralorterna.
– Bygget kommer att betyda jättemycket för närområdet, betonar Nilsson, som också regelbundet inhämtar information från Piteå kommun om vad som sker på området.

– Det händer många positiva saker i Älvsbyns närhet för tillfället; Lavergruvan som jag hoppas mycket på, den nya godsterminalen och så vindkraftsparken. Vi går en jätteintressant framtid till mötes.
TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.