Kvinnlig VD i manlig bransch

30 AUG 2010
Skrivet av :
Anneli Johansson, VD för All Mecanservice i Älvsbyn.

All Mecanservice i Älvsbyn servar och reparerar skogsmaskiner i Norrbotten och Västerbotten. Verksamheten är både uppskattad och framgångsrik. I dag har bolaget en årsomsättning på tolv miljoner kronor och tolv anställda.
– Vi fortsätter att växa och har precis nyanställt en, berättade Anneli Johansson, VD, vid senaste förteagsfrukosten på Fluxen.

All Mecanservice startades 2004 av Anneli och hennes make Staffan.
– Först fick vi ett erbjudande att bli servicelämnare åt en mindre skogsmaskintillverkare för norra Sverige. Då tänkte jag och min man börja i mindre skala i Nybyn.
Men så hörde även en större tillverkare av skogsmaskiner av sig till paret Johanson med samma förfrågan.
– Dessa båda såg fördelar av att servicelämnaren hade två märken för att kunna hålla en högre servicegrad till kunderna, säger Anneli.
I dag servar och reparerar All Mecanservice i Älvsbyn skogsmaskiner över hela Norrbotten och Västerbotten. Ett stort geografiskt område.
– Vi har dygnet-runt-service på gott och ont, säger Anneli med ett leende.
Att serva och reparera skogsmaskiner innebär mycket speciella uppdrag.
– Ofta befinner sig ju maskinerna flera kilometer från närmaste väg. Dessutom vill våra kunder ha hjälp så fort som möjligt. De har dyra maskiner och förlorar pengar när de står still.
All Mecanservice har också en verkstad för tunga fordon och utför fältarbete på entreprenadsidan för gruvnäringen i Kiruna och Gällivare samt för maskinerna som används vid bygget av Haparandabanan.
Sedan ett år tillbaka driver också All Mecanservice ett frukost- och lunchcafé som öppnar redan klockan 06.00 på morgonen.
– Vi såg att det fanns ett behov för vissa yrkesgrupper att få ett ställe där de kunde fika, äta och prata med andra likasinnade på tider när andra normalt inte har öppet.
Caféförelsen har även medfört andra positiva effekter för Anneli. Tidigare var hon ensam kvinna i företaget.
– Nu är vi två, säger hon leende.
Att vara kvinlig chef i ett mansdominerat företag har hon inga problem med.
– Jag blir respekterad. Våra anställda är helt fantastiska. Men visst är det skönt att numera även ha en kvinnlig kollega att prata med.
– Tillsammans är man inte ensam. Tillsammans är man starkare, påpekar Anneli.
Och just tillsammans är Älvsbyns kommuns motto för att bygga ett starkt näringsliv i bygden. Då är All Mecanservice ett gott exempel.
TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.