Framtida jägare ?

15 AUG 2010
Skrivet av :
En varning men ändå något nytt.
På söndagen bjöd Jägarförbundet och Älvsby Jaktvårdskrets in till en ungdomsdag på Jonstorps jaktskyttebana där ungadommar mellan 10-18 år fick chansen att prova på Lerduveskytte, Salongsgevärsskytte, eftersök av vilt med hund eller bara ta en fika och grilla korv.
Samuel Nilsson och Kristina Gustavsson.
Ungdomsdagen var från början en idé av Samuel Nilsson där vi tog fasta på att för ungdommar berätta vad ordet Jakt betyder, det är så mycket mer än att bara skjuta berättar Kristina Gustavsson från Älvsby Jaktvårdskrets.
Lerduveskytte var en uppskattad gren under dagen.
Tyvärr sitter idag allt för många ungdomar mer bakom sin dator än att de är ute i skog och mark.
Med ungdomsdagen vill vi få ungdommar för att få en inblick i vad som menas med att komma ut i skog och mark, få känna sina själsliga reflektioner där innebörden av jakt blir en del av helheten att veta vad det är och varför.
Kristina Gustavsson instruerar i vapenhantering.
Vad hade dagens samhälle varit utan jägare, hur hanterar man vapen eller hur kommer man åt farorna som varg, björn och mårdhund ? Den dag vi inte har utbildade jägare har vi nog ännu mer faror i samhället och då vet man inte hur det går.


I dag har Älvsby Jaktvårdskrets ca 430 medlemmar, det bedrivs utbildning för Jägarexamen, Björnpass och mycket mer. Skjutbanan i Jonstorp börjar nästan vara fullbokad till maxgränsen.

Lukas Lindgren provade på  Salongsgevärsskytte.

Men detta med jakt är kul, för nu börjar kvinnorna att komma ut som jägare, inte bara för att vara med sina respektive utan även för att delta i egen jakt och bilda sociala nätverk.
I dag har vi ett kvinligt nätverk med över 90 kvinnor som vill syssla med jakt eller vara jägare, avslutar Kristina Gustavsson från Älvsby Jaktvårdskrets.

Text och Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.