Folkvandring till Dragaliden

28 AUG 2010
Skrivet av :

Runt tusen personer, förmodligen 1 101, hade sökt sig till Dragaliden när Svevind och ENERCON bjöd in allmänheten till en visning av vindkraftsparken.
Intresset var långt över det förväntade. Alla inblandade togs lite på sängen – men på ett positivt sätt.
Svevind och Enercon hade dukat upp med 250 tårtbitar. De tog slut i ett nafs. Kaffet likaså.

Taigans småbruk sålde snabbt slut på fikabröd.

Det i sin tur ledde till att Ann-Helen Harnesk och Tord Östling, som driver Taigans Småbruk i Strömnäs bara en kilometer från vindkraftsparken och som hade ett stånd på området, lika snabbt blev av med allt hembakat fikabröd de hade till försäljning. Arrangörerna köpte nämligen rubbet för att ha någonting att bjuda besökarna på.
Kaffe beställdes i militära kantiner som fylldes av Norrskensgården i Långträsk.

Det var välfyllt i Koler-Storsunds palt-tält.

Koler och Storsunds byaförening serverade 400 paltar. Också dessa med en slukande åtgång. Eftersom palten kokades i Kolers gamla skola för att sedan transporteras upp till området var det stundtals väntetid på leveranserna.

Långträsk byaförening hade dukat upp med 96 hamburgare och massor av korv. Kön dit ringlade sig lång så länge maten fanns kvar.

Långträsk byaförening lockade med hamburgare och korv. Även dessa tog slut.

Raden av parkerade bilar var 1,5 kilometer lång.

Som en liten publikmätare fungerade den 1,5 kilometer långa rad av parkerade bilar längs vägen upp mot Dragaliden. Dessutom kom en buss med folk från Piteå. Regnet som hängde i luften avskräckte inte.
Eller som en äldre man från orten konstaterade.
– Aldrig trodde jag att jag skulle få uppleva problem med att hitta parkeringsplats på Dragaliden!
Svevind och ENERCON vill bygga Europas största vindkraftspark i Markbygden med totalt 1 101 vindkraftverk. Nyfikenheten på planerna var stor.
Det var länge sedan så många människor samtidigt befann sig i Markbygden!
TEXT OCH BILD: TONY BERLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.