Europas största industriprojekt tar fart i Älvsbyns närhet

24 AUG 2010
Skrivet av :

Förverkligandet av Europas största vindkraftspark i Markbygden tar fart. En investering på mellan 55 och 70 miljarder kronor i Älvsbyns närhet.
Den 26-28 augusti arrangeras tre separata evenemang som markerar avstamp för satsningen. På lördag inbjuds alla nyfikna till öppet hus på Dragaliden.

Torsdagen den 26 augusti samlas intressenter på stadshotellet i Piteå till ett seminarium för att diskutera ekonomiska samarbeten kring vindkraftsparken. Ambitionen är skapa intresse kring investeringar i förnybar energi i allmänhet och projektet i Markbygden i synnerhet. Syftet är att knyta till sig betydelsefulla investerare till den första stora utbyggnadsetappen av tre på totalt 1 101 vindkraftverk som beräknas starta under 2012-2013 . Svevind och tyska vindturbintillverkaren Enercon, med 14 000 anställda, hoppas kunna attrahera banker, försäkringsbolag, pensionsfondsförvaltare och andra viktiga intressenter.

Fredagen den 27 augusti reser 150 speciellt inbjudna gäster till invigningen av den första färdigställda parken, med tolv verk, på Dragaliden. Medverkar gör bland andra representanter för miljödepartementet och miljöminister Andreas Carlgren plus representanter för Svevind och Enercon. I samband med invigningen kommer också Piteå kommun att underteckna ett ”Letter of intent” angående tornfabriken på Haraholmen. Likaså kommer en överenskommelse att tecknas med Kost EK (Koler/Storusnds Eknomiska förening) som även kommer att få första avkastningen i form av bygdemedel från produktionen av de två verk som varit i drift under 2009. Det bjuds även på underhållning och förtäring på plats.

Lördagen den 28 augusti arrangeras öppet hus för alla som vill titta närmare på Dragalidens vindkraftspark. Det blir även guidade turer och en utställning gjord av skoleleverna vid Långträsk skola. Det bjuds på underhållning, hamburgare och godis. Lokalt odlade grönsaker kommer att finnas till försäljning. På plats finns även Piteå kommun, Svevind, Enercon och rekryteringsföretaget Palm & Partners för att ge information och svara på frågor om satsningen.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.