”Älvsbybor -stå på er och var stolta”

02 JUL 2010
Skrivet av :


Mediabilden av Älvsbyn ljuger. Det anser Emelie Berglund, 19, från Piteå.

– Kommunen har så mycket att erbjuda. Inte minst för oss yngre. Hädanefter är jag en ambassadör för Älvsbyn trots att jag bor i Piteå och studerar i Luleå, säger Emelie Berglund, 19, som här nedan skrivit en krönika om hur hon totalt ändrat uppfattning om Norrbottens Pärla på ett postivt sätt.

”Den nya websidan www.alvsbyn.just.nu har totalt förändrat min uppfattning om Älvsbyn. Jag är positivt överraskad och fortsätter att överraskas ju mer jag upptäcker.

Tidigare lät jag mig tyvärr i alltför stor utsträckning påverkas av den medialbild som målats upp av kommunen. En väldigt orättvis bild har jag nu i efterhand insett.

Numera vet jag att Älvsbyn har mycket att erbjuda, i många fall mer än Piteå. Någonting de traditionella tidningarna valt att inte berätta någonting om.

Som liten var jag intresserad av gymnastik. Det var något jag ville börja med. Tyvärr hade mina föräldrar varken tid eller pengar till att skjutsa mig två dagar i veckan mellan Hemmingsmark och Älvsbyn.

Länge var också gymnastiken det enda positiva jag förknippade med Älvsbyn. Detta kanske är hårda ord, men tyvärr var det denna syn av samhället som gavs till mig via media.

Sedan min far, Tony Berglund, och Sterling startade denna hemsida om Älvsbyn fick jag en helt annan syn på kommunen. Älvsbyn lever och är ett oerhört trevligt ställe som sprider positiva vibbar när man väl lärt känna tätorten och kommunen bättre.

Jag är, som jag redan skrivit, positivt överraskad och fortsätter att överraskas när jag läser om allt som sker, exempelvis filmfestivaler, ungdomens dag, nattbio, utställningar, julmarknaden i Storforsen, aktiviteter på folkhögskolan, studieförbundens aktiviteter, Forum, Kanis, Knalledagen, Diggiloo-konsert och skidåkningen med nöjen i Kåbdalis (även om den byn råkar ligga i Jokkmokks kommun). Ja, i Älvsbyn erbjuds numera till och med opera!

Sällan, eller nästan aldrig, finner jag dessa attraktiva aktiviteter i Piteå för oss ungdomar. Nu är det nästan så att jag avundas mina jämnåriga i Älvsbyn!

Varför har ingen berättat detta förr..?

Dessutom har Älvsbyn samlat sporthall, simhall, ishall, fotbollsplaner och friidrottsanläggning på ett och samma ställe. Det är inte bara inom idrottens värld tillgängligheten är god – allt verkar så nära… Till och med skidbacken ligger på gångavstånd från centralorten. I Piteå finns ingen sådan samordning av anläggningarna.

Att inte en enda elak kommentar dykt upp i Gästboken förvånar mig, min far och Sterling. Inte för att hemsidan förtjänar något sådant, men människor runt omkring i vår värld har oerhört lätt att söka problem.

Jag hoppas att jag inte blir ensam om att upptäcka denna fina kommun. För den ger verkligen ett fint intryck av att leva och att varken Piteå eller Luleå är så mycket bättre i en jämförelse.

Hädanefter är jag en ambassadör för Älvsbyn trots att jag bor i Piteå och studerar i Luleå.

Älvsbybor – stå på er och var stolta och hjälp till att sprida det positiva budskapet om kommunen.

Med vänlig hälsning

Emelie Berglund.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.