Älvsbyhus historia med värme och ödmjukhet

24 JUN 2010
Skrivet av :

Ett nytt generationskifte är genomfört i Älvsbyhus. Kent Johansson övertar VD-posten från sin far, Donald. Om detta berättade familjen öppenhjärtligt vid torsdagens frukostmöte i Fluxen, och om den senaste mediastormen mot företaget.

Bildtext: Donald Johansson, avtackas som VD av kommunalrådet Bill Nilsson, och har Älvbsyhus i blodet. Men den på bilden dokumenterade tatueringen på armen är bara visuell. Den kommer från projektorn…
Över 30 000 sålda hus. Sveriges största småhustillverkare. 99 procent nöjda kunder. Men då nappade media på procenten misssnöjda.
Den störtsta gäddan, eller den största älgtjuren, är en stor trofé. Och nu hade media napp på Sverige största småhustillverkare.
– Det skapade en repa i lacken. Men vi försöker lära oss av missstagen och spackla igen den. Vår ambition är att göra kunderna nöjda. En nöjd kund säljer vårt nästa hus, säger Kent.
– Även om vi har rätt i sak är det svårt att få rätt i media. Å andra sidan måste vi rannnsaka oss själva och bli mer lyrhörda för kunderna, säger Stefan Johansson, vice vd.
– Om våra underentreprenörer gör fel så är det ändå vi som hamnar i skottgluggen, säger Kent.
Bildtext: Far och söner Johnsson med kommunalrådet Bill Nilsson som de berömde för en god relation.

Men hur som helst, Älvsbyhus är Sverige största småustilllverkare. Det kan igen ta ifrån dem. Och företaget är en av Älvsbyns hörnstenar i näringslivet.

Älvsbyhus kunde ha hetat ”Norrfjärdens hus”. För det var där allt startade. Men när Göran och Gunnar Johansson ville bygga ut sin verksamhet motsatte sig dåvarande kommunledningen att gå in med borgen med motivieringen ”att inte ska vi satsa på blåpojkarna (unga pojkar)”.
Förmodligen det mest idiotiska beslut som någonsin tagits i Norrfjärden!
Älvsbyn däremot fann idén intressant. Därför flyttade kompisarna Johansson tilllverkningen till Älvsbyn istället. Resultatet ser vi i dag och har sett under många år…
Kan vi gissa att Piteås nuvarande politiska företrädare svär över sina föregångares fatala missbedömning i Norrfjärden..?
Hur om helst så bjöd torsdagens frukostmöte på en intressant och ödmjuk föreläsning av Donald Johansson, som senare följdes av hans söner Kent och Stefan.
Det finns så så mycket mer som borde skrivas men som tyvärr inte får plats (känns problematiken igen för familjen Johansson..?). Hur som helst så hoppas vi från www.alvsbyn.just.nu ha kunnat förmedla en rätt känsla för problematiken/föreläsningen.
Foto Sterling Nilsson Text: Tony Berglund

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.