Information om corona viruset

03 AUG 2020
Skrivet av :

Sverige


Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.

Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för att upptäcka fall av coronasmitta i Sverige mycket hög.
Smittorisken är mycket hög.

Myndighetsmeddelande:
För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt.
Det görs genom att:

– du stannar hemma om du känner dig sjuk med snuva, hosta eller feber, även vid lindriga symtom.

– du gör inga besök på äldreboenden eller sjukhus som absolut inte kan undvikas. Låt bli sådana besök helt om du känner dig sjuk.

– du tvättar händerna med tvål och varmt vatten ofta.

Frågor och information om ställs till:

Vid frågor, gå till www.krisinformation.se, där finns myndigheternas samlade och bekräftade information.

Här nedan hittar du information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

Sök information här:

Krisinformation

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten Frågor och svar

Utrikesdepartementet 

Sveriges kommuner och regioner

Region Norrbotten

Eget ansvar vid kris – Länsstyrelsen Norrbotten

Älvsbyns Kommun 

Älvsby församling

Har du symtom och är sjuk

1177

 

Aktuell statestik FOHM Covid-19


2020-03-12 Regeringen
Förordning om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.


2020-04-05 Kung Carl XVI Gustaf: Vi måste ställa in oss på att stanna hemma

Covid-19 har Sverige och världen i sitt grepp och nu måste vi agera ansvarsfullt och osjälviskt.
Det är en skyldighet vi alla har vårt land.
Det säger Sveriges kung Carl XVI Gustaf i en tv-hälsning till det svenska folket.

Länk till SVT


2020-04-01 Håll avstånd och ta personligt ansvar

PUBLICERAT 01 APRIL 2020

För att motverka spridningen av covid-19 i Sverige krävs att man alltid stannar hemma när man har symtom, att man är noggrann med handhygien och att alla håller avstånd till varandra. Enligt Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd bör större sociala sammanhang undvikas och personer över 70 år bör vara särskilt försiktiga.

Syftet med de allmänna råd som Folkhälsomyndigheten nu publicerar är att motverka spridningen av covid-19 och framför allt att skydda de mest sårbara i samhället, riskgrupper och äldre.
Dessa allmänna råd är generella rekommendationer om hur smittskyddslagen kan tillämpas, och beskriver hur man kan göra för att undvika smittspridning.

– Var och en i Sverige har ett ansvar för att förhindra spridning. De nya allmänna råden innebär att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar. Det är också viktigt att människor håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. Det kan vara att informera allmänheten, undvika att flera personer samlas, markera avstånd i exempelvis köer och erbjuda möjlighet till handtvätt med tvål och vatten.

• Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.
• Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare. Om det är möjligt att anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in.
• Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
• Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.
• I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel.
Är man över 70 bör man också undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd har den 31 december 2020 som slutdatum. De kan upphävas före slutdatum, eller förlängas, om det behövs.


2020-03-31 Nu skärper regeringen regelverket ytterligare.
Regeringen inför fler restriktioner med syftet är att hindra smittspridningen.
– Vid regeringssammanträdet i går beslutade vi om ett besöksförbud på landets samtliga äldreboenden, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).
– Regeringen har sedan tidigare lämnat en skarp rekommendation mot att besöka äldreboenden och flera kommuner har infört besöksförbud.
Regeringen ser ett behov av enhetlighet.

Stefan Löfven (S), uppmanade svenska folket att ta sitt ansvar för att göra vad man kan för att inte bidra till smittspridning.
– Med stor sannolikhet kommer läget att förvärras innan det blir bättre.
De kommande veckorna blir avgörande, sa statsministern.


2020-03-27 kl.19:52 Förbud mot sammankomster över 50 personer – detta gäller
Regeringen och Folkhälsomyndigheten har beslutat att sammankomster med över 50 deltagare förbjuds från och med söndag för att minsta smittspridningen av coronaviruset.

Förbudet gäller formellt allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten.
Dessa omfattas av ordningslagen. De evenemang som redan fått tillstånd får anordnas, men inte med fler än 50 deltagare.

Till offentliga tillställningar hör tävlingar, däribland sport och idrott, danstillställningar, tivolinöjen, marknader och mässor.

Allmänna sammankomster innebär demonstrationer, föreläsningar eller föredrag, religiösa sammankomster så som gudstjänster, bio, teaterföreställningar, konserter och andra samlingar där mötesfriheten utövas.


Diverse uppdateringar:

Johns Hopkins – Statestik – Hela världen HÄR !


2020-07-14 Gällivare har minskat antalet smittade med 80 procent på två veckor

Coronakommunen nummer ett i landet, Gällivare, är nu på väg mot ett normalläge igen.
Under de två senaste veckorna har antalet smittade minskat med 80 procent.

Coronautbrottet i Gällivare i juni var en chock för kommunen, för länet och för landet.

Under vecka 25 (15 juni till 21 juni) redovisades 168 smittade personer och under vecka 26 var det ännu fler – 178 smittade och flest i Sverige sett till folkmängden.

Inga lättnader ännu

Men efter det var det vänt neråt och under vecka 28 (6 juli till och med 12 juli) smittades 37 personer.

Under de två senaste veckorna har alltså antalet covid-19-sjuka minskat med 80 procent eller med drygt 140 personer i veckan.

– Kurvorna pekar ganska ordentligt nedåt nu. Det ser bra ut i Gällivare, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Gällivares kommundirektör Monica Flodström är mycket nöjd över att smittspridningen minskat och att kurvorna pekar nedåt.

– Det ser mycket bättre ut och det är jag enormt glad över, men vi ligger kvar på en hög nivå trots det och det här är definitivt inte över ännu. Vi måste fortsätta att ta ansvar och sköta den sociala distanseringen. Med de siffror vi fått i dag tror jag inte att vi kan lätta på våra inskränkningar ännu, säger hon.

”Semestern kan vara hotad”

Monica Flodström betonar att personalläget är fortsatt ansträngt inom vården och att alla jobbar intensivt med att pressa ned smittspridningen ännu mer för att personalen ska kunna få semester.

– I nuläget är det lite osäkert med det, om vi inte fortsätter att trycka ned insjuknandesiffrorna. Det är inget roligt, men vi måste säkerställa att alla får den vård som de behöver, säger hon.

Minst smittade i Älvsbyn

Region Norrbotten och smittskyddsläkaren Anders Nystedt hade under tisdagen en information med länets kommuner om utvecklingen av covid-19.

Enligt den nya statistiken ligger Älvsbyn bäst till med fem fall och 0,62 smittade per tusen invånare följt av Haparanda med tio fall och 1,03 smittade per tusen invånare.

Och Arjeplog har inte haft någon som insjuknat i covid-19 på sju veckor.

Riksgenomsnittet är 7,34 smittade per tusen invånare och Gällivare (32,9 fall per tusen invånare) och Kiruna (9,31 fall per tusen invånare) är de enda norrbottenskommuner som redovisar högre siffror än så.

 


2020-03-26 Symtom

Vid förkylning:
Snuva eller nästäppa
Ont i halsen
Hosta
Ibland mild feber

Vid pollenallergi:
Vattnig snuva och nästäppa
Du nyser mycket
Klåda i näsan
Röda, kliande ögon som rinner
Du känner dig trött

Vid Covid-19:
Feber
Torrhosta
Andningsbesvär
Snuva
Halsont
Huvudvärk
Värk i muskler och leder
Illamående

Källa: 1177


2020-03-23 kl.19:01 SVT – Därför ska du ringa morfar
Varför vill Folkhälsomyndigheten att äldre ska stanna hemma och vad kan andra göra för att minska känslan av isolering?

Länk till svt.se 


 

Om Skribenten
Sterling är fotografen som axlat papparollen i gänget. Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd. Tillsammans med Tony grundare av sidan.