Information om corona viruset

27 JUN 2020
Skrivet av :

Sverige

Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering.

Uppdateras Måndag-Fredag kl.14


Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.

Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för att upptäcka fall av coronasmitta i Sverige mycket hög.
Smittorisken är mycket hög.

Myndighetsmeddelande:
För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt.
Det görs genom att:

– du stannar hemma om du känner dig sjuk med snuva, hosta eller feber, även vid lindriga symtom.

– du gör inga besök på äldreboenden eller sjukhus som absolut inte kan undvikas. Låt bli sådana besök helt om du känner dig sjuk.

– du tvättar händerna med tvål och varmt vatten ofta.

Frågor och information om ställs till:

Vid frågor, gå till www.krisinformation.se, där finns myndigheternas samlade och bekräftade information.

Här nedan hittar du information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

Sök information här:

Krisinformation

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten Frågor och svar

Utrikesdepartementet 

Sveriges kommuner och regioner

Region Norrbotten

Eget ansvar vid kris – Länsstyrelsen Norrbotten

Älvsbyns Kommun 

Älvsby församling

Har du symtom och är sjuk

1177


2020-03-12 Regeringen
Förordning om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.


2020-04-05 Kung Carl XVI Gustaf: Vi måste ställa in oss på att stanna hemma

Covid-19 har Sverige och världen i sitt grepp och nu måste vi agera ansvarsfullt och osjälviskt.
Det är en skyldighet vi alla har vårt land.
Det säger Sveriges kung Carl XVI Gustaf i en tv-hälsning till det svenska folket.

Länk till SVT


2020-04-01 Håll avstånd och ta personligt ansvar

PUBLICERAT 01 APRIL 2020

För att motverka spridningen av covid-19 i Sverige krävs att man alltid stannar hemma när man har symtom, att man är noggrann med handhygien och att alla håller avstånd till varandra. Enligt Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd bör större sociala sammanhang undvikas och personer över 70 år bör vara särskilt försiktiga.

Syftet med de allmänna råd som Folkhälsomyndigheten nu publicerar är att motverka spridningen av covid-19 och framför allt att skydda de mest sårbara i samhället, riskgrupper och äldre.
Dessa allmänna råd är generella rekommendationer om hur smittskyddslagen kan tillämpas, och beskriver hur man kan göra för att undvika smittspridning.

– Var och en i Sverige har ett ansvar för att förhindra spridning. De nya allmänna råden innebär att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar. Det är också viktigt att människor håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. Det kan vara att informera allmänheten, undvika att flera personer samlas, markera avstånd i exempelvis köer och erbjuda möjlighet till handtvätt med tvål och vatten.

• Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.
• Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare. Om det är möjligt att anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in.
• Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
• Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.
• I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel.
Är man över 70 bör man också undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd har den 31 december 2020 som slutdatum. De kan upphävas före slutdatum, eller förlängas, om det behövs.


2020-03-31 Nu skärper regeringen regelverket ytterligare.
Regeringen inför fler restriktioner med syftet är att hindra smittspridningen.
– Vid regeringssammanträdet i går beslutade vi om ett besöksförbud på landets samtliga äldreboenden, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).
– Regeringen har sedan tidigare lämnat en skarp rekommendation mot att besöka äldreboenden och flera kommuner har infört besöksförbud.
Regeringen ser ett behov av enhetlighet.

Stefan Löfven (S), uppmanade svenska folket att ta sitt ansvar för att göra vad man kan för att inte bidra till smittspridning.
– Med stor sannolikhet kommer läget att förvärras innan det blir bättre.
De kommande veckorna blir avgörande, sa statsministern.


2020-03-27 kl.19:52 Förbud mot sammankomster över 50 personer – detta gäller
Regeringen och Folkhälsomyndigheten har beslutat att sammankomster med över 50 deltagare förbjuds från och med söndag för att minsta smittspridningen av coronaviruset.

Förbudet gäller formellt allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten.
Dessa omfattas av ordningslagen. De evenemang som redan fått tillstånd får anordnas, men inte med fler än 50 deltagare.

Till offentliga tillställningar hör tävlingar, däribland sport och idrott, danstillställningar, tivolinöjen, marknader och mässor.

Allmänna sammankomster innebär demonstrationer, föreläsningar eller föredrag, religiösa sammankomster så som gudstjänster, bio, teaterföreställningar, konserter och andra samlingar där mötesfriheten utövas.


Diverse uppdateringar:

Johns Hopkins – Statestik – Hela världen HÄR !


2020-04-20 Kl.14:40 Vi får oroande rapporter om utelivet säger statsepidemiolog Anders Tegnell
På måndagen 20/4 rapporterades 40 nya dödsfall i covid-19 i Sverige – totalt har 1 580 personer nu avlidit. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är kurvorna i landet fortsatt flacka, men han inskärper vikten av att fortsätta följa regler och riktlinjer för hålla talen nere.
– Vi börjar få en del oroande rapporterar från runt om i landet att utelivet börjat bli trångt igen, säger han vid dagens pressträff.

Hittills har 14 777 smittfall bekräftats. 1 133 personer har intensivvårdats för covid-19.
Gällande eftersläpningen i dödstalet säger Tegnell att den inte är lika stor längre, och att Sverige nu har strax under 60 dödsfall per dag.
De flesta fallen rapporteras fortfarande i Stockholmsregionen. Västra Götaland och Skåne ligger även de på en flack kurva, men på en lägre nivå än huvudstaden.

”Mycket folk i utelivet”
Tegnell trycker hårt på vikten av att man fortsätter följa de rådande riktlinjerna om handhygien och social distansering.
– Det är viktigt att komma ihåg att kurvorna är beroende av att alla följer råden, säger han.
Han nämner också att Folkhälsomyndigheten får in ”oroande rapporter” om ökad trängsel i utelivet.
– Vi försöker få mer objektiva data. Telia tittar nu på hur mobiler rör sig i de större städerna. Men vi får rätt många mejl från olika personer som tycker det blivit mycket folk i utelivet, särskilt i Stockholm, säger han.

Ojämn belastning
Socialstyrelsen uppger att trycket på sjukvården fortfarande är högt, även om kurvorna ser stabila ut.
– Vården kommer att förbli hårt belastad under flera veckor framöver, säger Thomas Lindén, avdelningschef för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården.
Enligt Lindén är belastningen inte jämnt fördelad över landet, så att den kapacitet som finns kanske inte finns där behovet är som störst.

”Flockimmunitet i maj trolig”
I en intervju med SVT Nyheter tillfrågas Anders Tegnell om matematikprofessorn Tom Brittons prognos att Stockholm kan uppnå flockimmunitet i maj.
– Det är troligt. Det är en väldigt duktig modellerare som gjort det, och vi har sett liknande resultat från andra grupper, säger han.
I veckan testar Folkhälsomyndigheten ett slumpmässigt urval människor i landet, för att se vilka som bär på viruset och vilka som har antikroppar.
När kan det bli aktuellt för gemene man att testa sig?
– Det ligger nog rätt långt fram i tiden, att man får bra tester som för individen kan ge ett trovärdigt resultat. Ett antal veckor till, verkar det som, säger Tegnell.


2020-04-12 kl. 00:05 Krogträngsel i Stockholm

Många krogar och uteserveringar i Stockholm har alldeles för mycket trängsel.
Stockholms stad har den senaste veckan gjort ett 90-tal inspektioner och 16 restauranger får anmärkningar.
Inspektionerna fortsätter under hela påskhelgen. Både krogarna och gästerna har ett ansvar.


2020-03-26 Symtom

Vid förkylning:
Snuva eller nästäppa
Ont i halsen
Hosta
Ibland mild feber

Vid pollenallergi:
Vattnig snuva och nästäppa
Du nyser mycket
Klåda i näsan
Röda, kliande ögon som rinner
Du känner dig trött

Vid Covid-19:
Feber
Torrhosta
Andningsbesvär
Snuva
Halsont
Huvudvärk
Värk i muskler och leder
Illamående

Källa: 1177


2020-03-23 kl.19:01 SVT – Därför ska du ringa morfar
Varför vill Folkhälsomyndigheten att äldre ska stanna hemma och vad kan andra göra för att minska känslan av isolering?

Länk till svt.se 


2020-03-22 kl.09:15 Stefan Löfven håller tal till nationen i SVT

På söndag innan Agenda sänds ett specialprogram av ”Tal till nationen” med statsminister Stefan Löfven (S) med anledning av den pågående coronapandemin som påverkat stora delar av samhället.
Det blir ett extrainsatt program som kommer att sändas klockan 21.15 i SVT2 och SVT Play.

Länk till SVT


 

 

 

Om Skribenten
Sterling är fotografen som axlat papparollen i gänget. Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd. Tillsammans med Tony grundare av sidan.