BILD o TEXTEXTRA:

DALARNA MED BUSS

Det har blivit inne igen för att turista hemma i Sverige.

Det skrivs kilometervis om allt som man kan och skall göra och där utbudet bara ökar.

Till min glädje såg jag att helt plötsligt tar Granbergs Buss från Älvsbyn upp charterresandet med buss igen, där man inom loppet av ett par månader genomför man två olika resor till Dalarna för den som är intresserad.

Men var är det som lockar med detta?

Jo! Det är gemenskapen, enkelheten och glädje att i ett paket som passar jättebra för den som vill uppleva något tillsammans med andra, som har samma mål och intressen i livet och vill uppleva det fina i Sverige.

Så det var inte svårt att få hustrun att inse att nu fick vi möjligheten att resa runt i Sverige, slippa köra bil, jaga matställen, lediga hotellrum o.s.v.

Nu var allt planerat under sex dagar, resa, boende, mat och aktiviteter som i sig själv lockade väldigt mycket.

Det hela börjar med avfärd från Älvsbyn kl. 05 en onsdagmorgon, med upphämtning av deltagare via Boden, Luleå, Piteå, Jävre och ned mot Dalarna under hela dagen, för att komma ned till Hotellet i Mora kl.20 och en väntande god middag, för alla 44 deltagare.

Givetvis har det varit ett par raster med kaffe och ett lunchuppehåll söder om Örnsköldsvik under resans gång.

Alla morgnar börjar med hotellfrukost, där torsdagen startar upp med en kort resa till Nusnäs och Dalahästtillverkningens mekka, för att sedan åka vidare mot Nittsjö keramik utanför Rättvik. Efter lunchen blir det en guidad visning av den mäktiga Dalhalla innan vi återgår till Mora.

Fredagen börjar med en resa till Orsa rovdjurpark, för att titta på Björn, Lo, Järv, Isbjörn och Snöleoparder och hinna inta en sen god lunch i Orsa Grönklitts resturang-

Lördagen blir lite omplanerad då Gesundabergets liftsystem är trasig varför resan går till Insjön och Claes Ohlson och deras museum samt en inköpsrunda för de manliga deltagarn, där även lunchen intas.

Söndagen blir en kort resa ner till Mora centrum för att besöka Zornmuseet och en guidad visning av Zorngården- En tidig middag intas innan avresan sker mot Orsa Camping för att vara med på inspelingen av SVT Moraeus med mera i det jättelika tältet där vi är tillsammans med 1200 andra.

Efter 4 timmar går resan åter mot Mora och sista kvällens middag.

Klockan 08 på måndagen påbörjas hemresan mot norr och kl.22 landar vi hemma i Älvsbyn igen.

Sammanfattar man resan så har den bjudit på ett mycket varierade aktiviteter, bra mat med ett bra hotellboende och under ledning av undebara reseledare och busschafförer.

Text: Sterling Nilsson/Lena Nilsson

Foto: Sterling Nilsson (Här ovan 50 bilder av 963 st under resan)