Jeannet Brännström besökte Lottorna

Tisdagen den 3:e oktober hade vi återigen glädjen att hälsa Jeannet Brännström välkommen till oss för att berätta om sina tre månader som volontär i Tanzania i Östafrika.

Jeannet Brännström

I norr gränsar landet till Kenya och Victoriasjön, i nordväst till Rwanda och Burundi, i väst till Kongo, Zambia och Malawi, i söder till Moçambique och i öster ligger Indiska oceanen.

Dar es Salaam är Tanzanias största stad, men det är Dodoma som är huvudstad sedan 1996.

Jeannet arbetade i ett litet samhälle, Matema, sex mil från Mbeya i sydvästra Tanzania. I Mbeya som är en stor stad finns flygplats. Tanzania är ett stort land som består av 30 regioner, det är också ett av 12 länder i Afrika där SIDA bedriver hjälpverksamhet.

Sedan självständigheten 1961 har Sverige och Tanzania haft ett nära samarbete med utveckling av jordbruk, utbildning, demokrati och mänskliga rättigheter. Befolkningen består av drygt 61 procent kristna, 35 procent islam och ett par procent inhemska religioner. I den del av landet där Jeannet arbetade var de flesta kristna.

Jeannet kom till detta stora land genom Älvsby Folkhögskola som har ett volontärprogram för vuxna till Tanzania.

Trots sina 74 år är Jeannet frisk och kry och tyckte att det var spännande och roligt att åka för att kunna göra nytta som volontär.

Hennes grundutbildning är sjuksköterska och det var på sjukhuset i Matema hon blev placerad.

På sjukhuset finns en barnavdelning, ett BB, en avdelning för män och kvinnor, en operationsavdelning, en mottagning för akut sjuka samt en mottagning för HIV-positiva personer/barn.

Standarden på sjukhuset går inte att jämföra med svensk standard, inte heller vården. Anhöriga tar hand om sina sjuka familjemedlemmar på vårdavdelningarna. Ibland fanns det vatten i kranen på avdelningen, ibland inte.

Jeannet var volontär på barnavdelningen samt HIV-mottagningen.

Det blev även ett besök på skolan i Matema där varje klass har ca 60 elever.

De fick fotbollskläder genom en gåva från ÄIF.

Under tiden i Tanzania hann Jeannet även med ett besök i en nationalpark under några dagars semester.

Jeannet upplevde vistelsen som fantastisk, hon fick göra nytta och samtidigt komma ut och lära känna ett land. Hon skulle kunna tänka sej att göra om detta.

Gunnel Nilsson
Älvsby Lottakår

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.