Länsstyrelsen övertar djurärenden från Polismyndigheten

06 JUN 2018
Skrivet av :

Från den 1 juni kommer vissa av Polismyndighetens arbetsuppgifter med djur att flyttas till länsstyrelserna. Samtidigt kommer 58 miljoner kronor också att överföras dit. Förändringen genomförs för att renodla polisens arbetsuppgifter och möjliggöra större fokus på kärnverksamheterna.

Länsstyrelserna får från den 1 juni huvudansvaret enligt djurskyddslagen för att transportera, förvara, sälja, skänka bort eller låta avliva omhändertagna djur. De flesta av polisens uppgifter enligt lagen om tillsyn över hundar och katter, den så kallade tillsynslagen, flyttas också över till länsstyrelserna.

Länsstyrelsen tar över

Det är de uppgifter som inte kräver polisens särskilda befogenheter och kompetens som flyttas till länsstyrelserna. Polisen kommer dock även fortsättningsvis att ansvara för att utreda brott och ingripa i akuta situationer enligt djurskyddslagen och tillsynslagen under kvällar, nätter och helger. Länsstyrelserna kommer också att kunna begära handräckning från polisen i de ärenden där det bedöms att polisens befogenheter är nödvändiga.

– Vi har haft ett nära samarbete med länsstyrelserna för att förbereda och underlätta deras övertagande av arbetsuppgifterna. Som en del i det arbetet har Polismyndigheten också inrättat en nationell djurskyddsgrupp med placering i Stockholm för att hantera de ansvarsområden som blir kvar på ett enhetligt och effektivt sätt, säger Mikael Åslund, verksamhetsansvarig för djurärenden på Polismyndigheten.

Helhetsansvar

Tidigare har länsstyrelserna fattat beslut om omhändertagande av djur, som polisen haft ansvar för att verkställa. Förändringen den 1 juni innebär att länsstyrelserna får ett helhetsansvar för verksamheten eftersom de då också får ansvaret för det praktiska genomförandet.– Vi får en mer sammanhållen process, länsstyrelserna både fattar beslut och sköter det praktiska arbetet i omhändertagandet. Min förhoppning är att detta ska effektivisera arbetet, säger Hillevi Upmanis, som arbetar med djurskydd och är nationell projektledare för länsstyrelsernas övertagande av polisens arbetsuppgifter på djurområdet.

Källa: Länsstyrelsen Norrbotten

Kontakt

Hillevi Upmanis
Nationell projektledare för övertagandet av polisens djuruppgifter på länsstyrelserna
Tel: 010-224 53 28
E-post: hillevi.upmanis@lansstyrelsen.se

Mikael Åslund
Verksamhetsansvarig för djurärenden på Polismyndigheten
Tel: 010-564 94 70
E-post: mikael.aslund@polisen.se

Anna Modig
Enhetschef djurskydds- och veterinärenheten, Länsstyrelsen i Norrbottens län
Tel: 010-225 53 74
E-post: anna.modig@lansstyrelsen.se

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.