Älvsbyborna dricker 44,9 liter öl per person och år

06 FEB 2017
Skrivet av :

öl

Ölet flödar i Norrbotten. Älvsbyborna dricker, 44,9 liter per år och person över 15 år. Det är klart över riksgenomsnittet på 28,8 liter men mindre än hälften av vad som säljs i Haparanda. Det visar rapporten ”Så in i Norden olika”, som har tagits fram på uppdrag av Sveriges Bryggerier.

Mest öl per capita säljs i Haparanda, 112 liter starköl per invånare. God tvåa kommer Arjeplog med nästan 96 liter starköl per invånare.

I Norrbotten såldes i genomsnitt 46 liter starköl per person 2015. I Skåne med närheten till betydligt billigare öl i Danmark och Tyskland såldes bara 15,4 liter starköl per person, och i Trelleborg så lite som 7,6 liter per person.

Den höga försäljningen av öl i Haparanda och Arjeplog förklaras av gränshandeln. Finländarna handlar öl i Haparanda och norrmännen i Arjeplog och Kiruna. Dessutom bidrar alla internationella biltestare i Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyn till ölkonsumtionen.

cold-beer-1080p-hd-wallpaper

I rapporten ”Så in i Norden olika”, som har tagits fram på uppdrag av Sveriges Bryggerier framgår att gränshandeln med alkohol i Norden är omfattande, och det beror på enorma prisskillnader.

Norrmän köper öl, vin och sprit i Sverige och Danmark. Svenskar handlar i Tyskland och Danmark. Danskar handlar i Tyskland och finländare handlar i Estland eller Sverige. Tyskland och Estland har lägre punktskatter på alkohol än vad de nordiska länderna har. Skillnaden i ölskatt är 570 procent mellan Norge och Danmark. När det gäller vin och sprit är skillnaden över 300 procent mellan högsta och lägsta skattesatserna.

Privatimporten gör det svårt att driva en alkoholpolitik baserad på hur mycket varje svensk dricker, eftersom statistiken måste baseras på gissningar istället för fakta.

Den stora privatimporten och smugglingen gör att staten förlorar enorma summor i skatteintäkter och det blir betydligt svårare att driva en aktiv alkoholpolitik. Den smugglade alkoholen säljs utan ålderskontroller.

– Det mest effektiva sättet att stoppa smugglingen är att minska prisskillnaderna. När smugglingens höga vinster försvinner så försvinner också verksamheten. Det är dags att jämna ut prisskillnaderna och ta tillbaka både skatteintäkter och kontrollen över alkoholpolitiken, säger Cecilia Giertta, vd Sveriges Bryggerier.

Källa: Sveriges Bryggerier

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.