Polis och landsting samverkar i fjällvärlden

30 MAR 2013
Skrivet av :

Så här i påsktider är det högsäsong för turister i den norrbottniska fjällvärlden. Fjällvädret kan vara omväxlande och därför är det viktigt att vara väl förberedd när man visats i fjällen. Men om olyckan är framme finns hjälp att få.

Det är landstinget som ansvarar för att ta hand om och vårda personer som blir akut skadade eller sjuka. Samma gäller i fjällen. Är man akut sjuk och behöver komma till vård snabbt skickas ambulans eller vid behov ambulanshelikopter. Här sker en samverkan mellan SOS Alarm och polisens Länskommunikationscentral utifrån händelsens art.   – Larmoperatören och sjuksköterska på SOS bedömer behovet och frågar oss vid tveksamhet så att rätt resurs sätts in, säger Per Marcusson, medicinskt ledningsansvarig för ambulanshelikoptern.

Det är vanligt att de nödställda befinner sig i oländig terräng. För att du som nödställd ska få snabb hjälp är det bra om du vet var du är.

Polisens fjällräddning är en specialutbildad grupp som verkar i fjällterräng. De ansvarar för att sjuka eller skadade personer omhändertas med basal första hjälpen och transporteras till närmaste väg där ambulanspersonal möter upp och övertar ansvaret.

–  Vår grupp består av civila specialister med stor lokalkännedom. Vi har bland annat tillgång till alpinister som klarar att hjälpa personer som hamnat längs klippväggar, raviner eller dalgångar, säger Odd Fischer, som är samordnare för polisens fjällräddningsgrupp.   Resurser där de behövs   Flest utryckningar i fjällmiljö har polisen och landstinget i april och i juli/ augusti då många vistas i fjällen. Larm från hjälpsökande i fjällområdet bedöms utifrån samma medicinska kriterier som alltid gäller.

–  Det finns de som hör av sig till oss med lättare skador och sjukdomar. Men precis som hemma måste man klara exempelvis skavsår och magsjuka på egen hand. Det skickar vi inte ambulans för, säger Per Marcusson.

I fjällen måste man räkna med väderomslag och inte ha för tajt program.

Några grundläggande tips är att vara väl förberedd både fysiskt och mentalt och att planera färdvägen noga. Du bör också se till att dina anhöriga och personal på boendeanläggningar i fjällen känner till din färdplan.   – Att man blir sen till jobbet eller missar ett flyg på grund av dåligt väder i fjällen är inget som samhället kan lösa. Våra resurser ska sättas in för dem som verkligen behöver det, säger Odd Fischer, samordnare för polisens fjällräddningsgrupp.

Mer om fjällsäkerhet   På Fjällsäkerhetsrådets webbplats www.fjallsakerhetsradet.se finns goda råd om hur du förbereder dig inför fjällresan.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.