Älvsbyn vann tuff men ärlig kamp mot Luleå SK/Lira BK

19 MAJ 2011
Johanna Björk gjorde 1-0 och applåderar Lisa Renlund (3) för passningen.

Älvsbyn tog sin andra raka trepoängare i division III när Luleå SK/Lira BK besegrades med 3-1 (2-1) hemma på Älvåkra.
Men den tuffa och täta matchen avgjordes inte förrän i näst sista minuten.
– Vansinnigt skönt, tycker Mats Andersson, tränare i ÄIF.

Anna Stenberg var pigg men togs hårt och tufft.

Det var två taggade lag som ställdes mot varandra. Ingen ville bjuda på några ytor.
– En hård match med mycket kamp. Bollen gick ofta som en flipperkula mellan spelarna, analyserar Sofie Lundberg, assisternade tränare och får medhåll av kollega Andersson.
– Mycket folk på liten yta hela tiden. Det blev ett ställningskrig.

Många spelare på liten yta. Hittar du bollen..?

Tråkigt för tjejerna?
Nej, då – tvärt om!
– Våra spelare tyckte att matchen var kul, säger Mats och förklarar varför:
– De fick jobba och slita hela tiden.

Hårt jobb gällde för Stina Öberg och hennes lagkamrater.

Inget fel på inställningen med andra ord.
– Jag tycker att laget höll ihop hela matchen. I tidigare drabbningar har det funnits perioder när vi inte orkat hålla nivån på spelet uppe.

I det här momentet snor Lisa Renlund bollen och serverar Johanna Björk ett pass som hon sedan skjuter 1-0 på.

Händelseutvecklingen då?
Ja, Älvsbyn fick en drömstart när Johanna Björk gjorde 1-0 redan i åttonde minuten efter starkt förarbete av Lisa Renlund.
Lisa jagade på en boll och hann få en fot på den precis före motståndarmålvakten men kom felvänd och valde då att spela bakåt till Johanna som smög upp fint i andravågen.

Nina Norberg och Anna Stenberg var på hugget.

Efter drygt en halvtimmes spel kvitterade gästerna genom Ida Johansson på frispark.
Men hemmatjejerna tappade inte modet. Laget återtog ledningen i den 44:e minuten. Och det var ett riktigt snyggt mål efter ett mönsteranfall.
Sara Karlsson spelade bollen ut på kanten till Lisa Renlund som kom runt sin ytterback och spelade bollen snett inåt bakät. Där mötte Evelina Pettersson med en stenhård vrist.

Evelina Pettersson gör 2-1 med en stenhård vrist.

I andra halvlek fortsatte ställningskriget och Luleå SK/Lira BK var nära en kvittering fem minuter från slutet i samband med en dubbelhörna.

Målvakten Linda Grönlund boxar undan en hörna.

Men istället kunde Lisa Renlund avgöra i den 89:e minuten.

Lisa Renlund skjuter in 3-1.

Båda lagen ska ha en eloge för den goda stämningen på planen trots stundtals hårda tag.

Liggande kan hon se bollen gå i mål sedan hon lytt sin farfars råd när han ropade: ”Skjut! Dribbla inte.”

Alla spelare i Älvsbyn svarade för en gedigen insats.

Duktiga målvaktsdebutanter; Linda Grönlund och Alva Eriksson som stod en halvlek var.

I skadade målvakten Carolin Berells frånvaro gjorde Alva Eriksson och Linda Grönlund debut i division III. De stod en halvlek var. Båda skötte sig med den äran och fick beröm av tränare Andersson efter matchen.
– Men lite nervöst var det, tycker Alva och Linda nickar instämmande.

Linjedomaren Nils-Gunnar Granlund, Piteå, sprang så att skorna sprack. Så vi kan väl förmoda att domararvodet från matchen går till ett par nya gympadojor…

Nu har Älvsbyn sex poäng efter tre omgångar.
– Fullt godkänt, anser Andersson.
Nedan följer fler bilder.

Nina Norberg ser till att motståndarna står på huvudet.

Som vanligt full fart på Lisa Renlund.

Johanna Björk får sig en vänsterkrok.

Evelina Pettersson svarar med en attack.

Stina Öberg lämnar inget utrymme åt motståndarna.

Lisa Renlund nära att hinna före målvakten ännu en gång…

Sara Karlsson verkar styra bollen med blicken och Hilda Granström gapar av förvåning.
Lisa Renlund och Älvsbyn är på tårna – även motståndarnas – efter två raka segrar

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND