Fullträff för familjen Tuuri i premiärtävlingen på nya älgskidskyttebanan

13 MAR 2011
Skrivet av :

I gnistrande solsken avgjordes premiärtävlingen i älgskidskytte på den nya banan ovanför Bodstrand.
Det blev en lyckad dag för familjen Tuuri från Älvsbyn.
Matti vann liksom hans fru Lena. Sönerna Erik och Kalle gjorde också bra ifrån sig.

Matti Tuuri (23) vann herrklassen…

– En riktig gulddag för oss, säger Matti som länge tvekade om han ens skulle ställa upp.
– Jag och Bengt Nordebo var och snickrade till sent kvällen innan samtidigt som Alf Granqvist från Vidsel preparerade spåren.

Men arbetet gav resultat och den nya älgskidskyttestadion visade sig i all sin glans på söndagen.
– Jag har bett till vädergudarna och de verkar ha hörsammat mig. Tidigare var det is och skräp i spåren. Men de senaste dagarnas snö gjorde förhållandena perfekta och pricken över i blev det när solen sprack fram på tävlingsdagen, säger Matti Tuuri.

… och hans fru Lena vann damklassen.

Själv vann han tävlingen tack vare bra skytte och god avståndsbedömning (tävlingarna i älgskidskytte avgöras ju i tre moment, skidåkning på tid, prickskytte och avståndsbedömning av skjutmålen).
– Kul att få besegra Ola Lundström och Robert Hedman. De brukar ju dominera tävlingarna här. För mig och familjen gick det oväntat bra, säger Tuuri.
Ola och Robert placerade sig tvåa respektive trea. De hade båda betydligt bättre åktid än Matti Tuuri men föll på sämre skytte och avståndsbedömning.
Matti Tuuri hade näst bäst resultat i skjutmomentet – bara slagen av klubbkamraten Adam Vikberg i det momentet.
Om två veckor åker Matti och sju andra älgskidskyttar till Finland och finska mästerskapen dit de är inbjudna. I vårt östra grannland är älgskidskytte en stor sport.
– 500 älsskidskyttar är med på tävlingen trots att arrangörerna kvoterat antalet deltagare från varje län, berättar Matti.
Se samtliga resultat på: www.alvsbyskytt.se
..och kika in på bildspelet från premiärtävlingen här nedan:
TEXT: TONY BERGLUND FOTO:STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.