Claes och Sofia årets kraftmänniskor i Älvsbyn

27 FEB 2011
Skrivet av :
Claes Nyström årets kraftkarl i Älvsbyn.

Claes Nyström är årets kraftkarl i Älvsbyn och Sofie Eriksson årets kraftkvinna.
De vann nämligen helgens styrkemästerskap på gymmet Kraft & Hälsa.

En hel del publik följde tävlingen.

Tio herrar och sex damer kom till start.
– Tävlingen blev en riktig höjdare, säger Kristoffer Hortlund, arrangör och delägare av gymmet.
En hel del publik besökte herrtävlingen på söndagen.
– Kul, för vi ville göra något lattjo på byn.

De åtråvärda pokalerna.

Hortlund siktar på att göra tävlingen återkommande.
– Vi hoppas kunna göra den till en årlig tradition.

Mats Andersson kom tvåa…

Sofia Lundberg och Zara Norén kom två respektive trea i damtävlingen.
Mats Andersson och Kristoffer Lagerskog blev tvåa respektive trea i herrklassen.

…Christoffer Lagerskog ko trea.

Nedan kan ni se en beskrivning på de olika tävlingsmomenten.
Kolla även bilder på http://www.kraftochhalsa.se/bilder-fran-masterskapen/
FOTO: STERLING NILSSON OCH KRISTOFFER HORTLUND
TEXT: TONY BERGLUND

Kristoffer Hortlund instruerar hur det ska gå till…

Marklyft (Herrar på 150% av egen kroppsvikt Damer på egen kroppsvikt)
Lyftet påbörjas från marken. Lyftaren skall stå tydligt upprätt i slutet av lyftet. Vikterna skall ta i golvet mellan varje repetition. Det är inte tillåtet att byta grepp under momentet. Lyftaren får aldrig släppa stången för att resa sig och vila. Tiden mellan repetitionerna får vara hur lång som helst bara stången aldrig släpps. Tempot får inte vara högre än att domarna tydligt kan se vändningarna både i bottenläge och toppläge. Bälte och magnesium är tillåtet som hjälpmedel. Lyftaren har 90 sekunder på sig att genomföra så många repetitioner som möjligt. Genomförs 2 deltagare åt gången.

Bänkpress (Herrar på egen kroppsvikt, damer på 50 % av kroppsvikt)
Momentet startar genom att händerna greppas kring stången, som lyfts ut. Det bredaste greppavståndet mellan lyftarens pekfingrar är 81 cm.(båda pekfingerna måste vara innanför 81 cm markeringarna)På domarens signal (då armarna är helt utsträckta i armbågslederna och stången är i balans) sänks stången ned till bröstkorgen. I den följande pressen skall armarna fullständigt sträckas ut i armbågslederna. Lyftaren skall ligga på rygg så att huvudet, skuldror och minst 50% av sätet är på bänken, i annat fall blir repetitionen underkänd. Stången skall tydligt vidröra bröstkorgen, utan att “studsas”.Bålen och benens position skall vara stilla och rörelsen skall utföras i ett kontrollerat tempo. Endast magnesium är tillåtet som hjälpmedel. Lyftaren har 75 sekunder på sig att genomföra så många repetitioner som möjligt. Genomförs 1 deltagare åt gången.

Bicepscurl (Herrar på 50 % av kroppsvikt, damer på 30 % av kroppsvikt)
Stången lyfts ut från ställningen och tävlingsmomentet startar med armarna hängande rakt ned. Både rumpa/ländrygg – bröstrygg och bakhuvudet ska ha kontakt med vägg/stolpe under den koncentriska fasen. På domarens signal påbörjas den första curlen. Repetitionerna skall utföras i ett lugnt och jämnt tempo, utan gung på kroppen, vare sig i ländryggen eller i knäleden. Armarna skall mellan varje repetition vara fullt utsträckta – och skivstången skall vidröra hakans spets i toppläget. Det är dock tillåtet att skjuta fram hakan något, men ej sänka densamma. Tempot skall vara lugnt, med tydligt stopp i bottenpositionen. Lyftaren har 75 sekunder på sig att genomföra så många repetitioner som möjligt. Genomförs 1 deltagare åt gången.

Knäböj (Herrar på kroppsvikt Damer på 75% av egen kroppsvikt)
Efter huvuddomarens signal skall lyftaren böja knäna och sänka kroppen så att lårens översida vid höftleden, (vecket), kommer i linje med knäledens översta punkt.
Från denna ställning skall lyftaren resa sig till upprätt ställning med raka ben. Bälte är tillåtet som hjälpmedel. Lyftaren har 90 sekunder på sig att genomföra så många repetitioner som möjligt. Genomförs 1 deltagare åt gången.

Militärpress (Herrar på 50% av egen kroppsvikt Damer på 30% av egen kroppsvikt)
På domarens signal påbörjas den första pressen från bröstkorgen till helt sträckta armar. . Fullt sträck i armbågen i toppläget. Inget gung eller benjuck tillåtet. Kroppen får inte luta för mycket bakåt, utan ska vara så rak som möjligt. Tempot får inte vara högre än att domarna tydligt kan se vändningarna och att kroppen hålls i korrekt läge. Endast magnesium är tillåtet som hjälpmedel. Lyftaren har 75 sekunder på sig att genomföra så många repetitioner som möjligt. Genomförs 2 deltagare åt gången.

Chins (Herrar & Damer på egen kroppsvikt)
På domarens signal påbörjas den första chinsen.
Max sträck i bottenläget, hakan över räcket i toppläget och inget gung eller sprattel tillåtet. Rörelsen ska vara med armbågarna utåt och inte framåt. Tempot får inte vara högre än att domarna tydligt kan se vändningarna och att kroppen hålls i korrekt läge. Det inte är tillåtet att ”föra” benen under repetitionen. Man kan ha endera böjda ben eller raka ben, men får inte förändra detta under omgången. Endast magnesium är tillåtet som hjälpmedel. Lyftaren har 75 sekunder på sig att genomföra så många repetitioner som möjligt. Genomförs 1 deltagare åt gången.

Dips (Herrar & Damer på egen kroppsvikt)
På domarens signal påbörjas den första dipsen. Armbågen minst i höjd med axeln i bottenläget. Fullt sträck i armbågen i toppläget. Inget gung eller sprattel tillåtet. Kroppen får inte luta för mycket framåt, utan ska vara i det närmaste upprätt. Tempot får inte vara högre än att domarna tydligt kan se vändningarna och att kroppen hålls i korrekt läge. Endast magnesium är tillåtet som hjälpmedel. Lyftaren har 75 sekunder på sig att genomföra så många repetitioner som möjligt. Genomförs 1 deltagare åt gången.

Stakning
Momentet genomförs på en Concept2 SkiErg. Deltagaren skall så snabbt som möjligt staka sig 500m. Maskinen skall stå på maximalt motstånd. Genomförs 2 deltagare åt gången.

Rodd
Momentet genomförs på en Concept2 Modell D. Deltagaren skall så snabbt som möjligt ro 500m. Maskinen skall stå på maximalt motstånd. Genomförs 2 deltagare åt gången.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.