Nya framgångar för Älvsbygymnasterna i Uppsala

07 NOV 2010
Jenny Knuts, tränare Sergej Rumbutis och Linnea Åberg

Under lördagens tävlande i Uppsala fanns två av Älvsbygymnasternas yngsta flickor på plats vid Rikscupens klass steg 6 (av 10 möjliga steg). 11-åriga Linnea Åberg gjorde en strålande tävling och slutade på en fin 3:e plats (av 28 startande) med poängen 40,500. Det var en rejäl uppryckning från vårens Riksmästerskap då Linnea tog 13:e plats och blev uttagen till Utvecklingsgruppen.

12-åriga Jenny Knuts gjorde också en stark tävling då hon tog 7:e plats med poängen 38,575. Även Jenny har förbättrat sina resultat och sin placering betydligt från i våras.

Rikscupen steg 6 vanns av My Resenius, Hammarbygymnasterna på 41,60 poäng och 2:a blev Uppsalaflickornas Sofie Emilson på 41,525 poäng.

Julia och Adina på bommen efter den lyckade grenfinalen

15-åriga Adina Rumbutis deltog vid Juniorcupen och placerade sig på en bra 6:e plats efter en fallfri tävling med slutpoängen 40,200. Resultaten i barr (8,800) och bom (9,550) räckte till att kvalificera sig till söndagens grenfinaler.

Lillasyster Julia som är 13 år fick delta vid Juniorcupen för första gången. Trots en tuff tävlingshöst för Julia så visade hon att det inte varit några tillfälligheter med de internationella framgångarna. Julia höll måttet och utklassade övrigt motstånd. Julia vann enkelt på 48,250 poäng före juniorlandslagskollegan Victoria Genberg från Stockholm Top Gymnastics som fick ihop 44,500 poäng. Julia kvalificerade sig till samtliga grenfinaler via hopp 13,450 poäng, barr 11,150 poäng, bom 11,200 poäng och fristående 12,450 poäng.

Under söndagens finaler
Julia vann hopp med snittet 13,025 poäng före Victoria Genberg (STG) som fick 12,500 poäng.
I barr fick Julia 10,900 poäng vilket även segrarinnan Ida Rothe från Västerås GF hade, men Julia fick nöja sig med silvret då det finns en regel vid denna tävling som säger att vid lika poäng går fördel till den som haft minst avdrag och Julia som hade ett svårare program hann även dra på sig fler tiondelar avdrag denna gång.

Bomfinalen vanns av Stockholmstösen Victoria Genberg som fick 12,500 på sitt program. Julia fick 12,350 och silvermedalj men överraskande nog så knep storasyster Adina bronset med sina 10,300 poäng!

Avslutande gren fristående gjorde Julia snyggt och säkert och vann med nästan 1,5 poängs marginal före Victoria Genberg (STG). Julia fick 12,850 poäng och Victoria 11,550 poäng.

Samtidigt med Juniorcupen genomfördes Svenska Cupen för Sveriges seniorer. Älvsbygymnasterna hade ingen flicka till start denna gång och segern här gick till Ida Gustafsson Eskilstuna GF.

Juniorcupssegrare Julia tillsammans med Svenska Cupens segrare Ida Gustafsson (Eskilstuna GF)

Segrarna vid Juniorcupen och Svenska Cupen fick vandringspokaler med sig hem för ett år. Juniorcupspokalen har inteckningar från 1975 så det är en trevlig tillbakablick man får när man studerar pokalen.

Redan på onsdag åker Julia på nästa tävling; internationella stortävlingen Massilia Cup i Marseille, Frankrike. Dit inbjuds alltid de 8 bästa nationerna från årets VM så nivån på gymnastiken är den bästa. Det är en så kallad podietävling precis som vid EM, VM och OS så det är en jättebra erfarenhet att få med sig inför framtiden.

Text och Foto: Sara Rumbutis